vrijdag 1 mei 2015

Wat eten we vandaag: Couscous met tomaten en ui van Yotam Ottolenghi

Cous cous met tomaten en uiYotam Ottolenghi: "Deze heerlijke troostvolle cous cous is gebaseerd op een gerecht dat Sami's moeder altijd voor hem maakte toen hij klein was. Het enige wat we deden was het toevoegen van een korst, zoals die van een Irakese dik, een beroemd rijstgerecht dat zo wordt gekookt dat er een knapperige korst op de bodem van de pan ontstaat: iedereen is dol op dit knapperige onderdeel. Voor dit recept is een heel geurige bouillon nodig. Serveer hierbij gegrilde visspiesen met hawayej & peterselie, kalkoen&courgetteburgers met bosui & komijn, of een lekkere salade voor een vegetarische maaltijd." 


Na het doorsnuffelen van Yotam Ottolenghi’s Jeruzalem en het lezen van bovenstaande omschrijving, wilde ik meteen het recept proberen. Voor de meeste recepten heb je ingrediënten nodig die wij in elk geval niet altijd standaard in huis hebben. Nu vind ik couscous altijd lekker en daarom besloot ik om de couscous met tomaat en ui te maken. Naast basic ingrediënten, is het ook nog eens snel klaar. Twee vliegen in één klap dus. Het speciale aan deze couscous is, is dat de het nadat het in bouillon geweld is ook nog eens in de pan wordt gebakken. Nu snap ik meteen waarom iedereen zo gek is op de recepten van Ottolenghi: dit was HEERLIJK. De couscous is vol van smaak en door de gekarameliseerde uitjes heeft het naast de knapperige bite ook een lichtzoete ondertoon. Je kunt de couscous als sidedish serveren bij groenten, vlees of vis. 


NODIG:
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 middelgrote ui (fijngesneden)
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1/2 theelepel (kokosbloesem)suiker
- 2 goed rijpe tomaten (in blokjes van 1/2 cm)
- 150 gram cous cous
- 2,2 dl kokendhete kippen- of groente bouillon
- 40 gram boter
- zout en zwarte peper

HOE:

    Cous cous met tomaten en ui
  • Verhit twee eetlepels olijfolie in in een pan met een antiaanbaklaag op halfhoog vuur. Snipper de ui en smoor het uitje regelmatig roerend in ongeveer 5 minuten tot hij glazig is. 
  • Roer de tomatenpuree en kokosbloesemsuiker erdoor en bak 1 minuut mee.
  • Snijd de tomaten in blokjes en doe deze samen met 1/2 theelepel zout en een beetje zwarte peper in de pan en smoor alles 3 minuten.
  • Giet ondertussen de couscous in een ondiepe kom en giet de kokende bouillon erbij. Dek de kom af met plasticfolie of een bord. Laat de cous cours 10 minuten wellen. Roer de korrels daarna los met een vork. Roer ook de tomatensaus erdoor. 
  • Veeg de pan schoon en verhit de boter en de overgebleven olijfolie op half hoog vuur.  Schep als de boter is gesmolten de couscous in de pan en druk het met de bolle kant van een (houten) lepel plat, zodat het een stevige laag is. 
  • Sluit de pan af met een deksel, draai het vuur aarde laagste stand en laat de cours cours 10-12 minuten stomen tot de rand rondom lichtbruin wordt. Ik heb zelf het vuur de laatste paar minuten halfhoog gezet.
  • Ga met een paletmes, een pannenkoekmes of een spatel rondom de wand van de pan en de couscous. De bodem en de rand moeten echt met een knapperige laag bedekt zijn. 
  • Zet een platte schaal op de pan en draai de couscous met één snelle beweging uit de pan. Serveer de couscous warm of op kamertemperatuur. 

    Liefs,

    Robin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten