dinsdag 11 februari 2014

Wat eten we vandaag: Zalige zalm uit de oven met zoete aardappel

Goji bessen, chia zaden, tarwegras: allemaal bekende voorbeelden van superfoods, maar vaak iets moeilijker verkrijgbaar en zeker niet goedkoop. Maar wist je dat zoete aardappels ook vallen onder de superfoods?! En ze zijn ook nog eens heel lekker én betaalbaar.

Een belangrijk weetje over de zoete aardappel: het zijn geen 'echte aardappels, ze behoren tot de windefamilie (Convolvulaceae). Dit zijn zetmeelhoudende knollen en worden ook wel bataat genoemd. Officieel vallen ze dus onder de groenten!

Zoete aardappels zitten bomvol vitamine A (voor een stralende huid) en C, kalsium, magnesium, kalium en ze hebben maar liefst 1,5x meer anti-oxidanten dan blauwe bessen. Verder bevatten ze veel minder koolhydraten in vergelijking met normale aardappels en juist meer vezels, waardoor je minder nodig hebt om vol te zitten (goed voor de lijn!). Ook voor mensen met diabetes zijn zoete aardappels een redder in koolhydraten-nood, ze voorkomen een hoge insulinepiek!
Kortom, wij zijn fan!!

Je kunt zoete aardappels op verschillende manieren bereiden. Je kunt ze koken, bakken in de oven of zelfs poffen. Wij kozen in dit geval voor het bakken in de oven samen met heerlijke verse groenten en een stuk zalm.



NODIG: (voor 2 personen)
- 2 stukken zalm (uit de diepvries of vers)
- 2 zoete aardappels (niet te klein, ook niet te groot)
- 2 tenen knoflook
- 1 ui
- een stuk of 10 cherry tomaatjes
- 100 gram peulen
- verse dille
- verse peterselie
- het sap van een halve citroen
- peper, zout, olijfolie

HOE: 
- Verwarm de oven voor op 200 graden
Was de aardappels en maak ze goed schoon. Snijd eventuele lelijke plekjes weg. Wij hebben ze deze keer niet geschild, je kunt ze ook makkelijk met schil eten!
- Snij de aardappels in kleine blokjes en kook ze zo'n 5 minuutjes voor zodat ze niet meer keihard zijn voor ze de oven in gaan.
- Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie.
- Snijd een ui, pers een knoflook en voeg dit samen met de peulen en cherry tomaatjes toe aan de ovenschaal.
- Schenk wat citroensap (de helft van de halve citroen) over het mengsel heen
- Voeg de zoete aardappel toe aan de ovenschaal
- Leg de zalm bovenop de groenten en aardappels in het midden van de ovenschaal en bestrooi deze met peper, zout en citroensap.
- Snijd de peterselie en dille fijn (knippen is ook erg handig!) en strooi de fijngesneden verse kruiden over de groenten, zalm en aardappels.
- Bak de zalm, zoete aardappels en groenten in de oven voor ongeveer 25-30 min!

Smullen maar!!!

Liefs,

Naomi


Bron zoete aardappel

3 opmerkingen: