donderdag 24 september 2015

Gezonde maaltijd: Salade met gebakken zalmfilet en veel gezonde groenten


Deze lichte salade met zalm en verse groenten kun je zowel 's avonds als diner maaltijd eten maar ook meenemen naar je werk of school als lunch. In de salade zit onder andere zalm. Zalm bevat boordevol omega 3 vetzuren. Deze verkleinen de kans op hart- en vaatziekten, ontstekingen en depressies. Bovendien zorgen ze voor een goede groei van het lichaam en zijn ze goed voor onze zenuwen, huid, hersenen en ogen.
Naast zalm gebruikten wij in deze salade spinazie. Ook zo gezond! Lang bekend als het voedsel voor krachtpatsers door de hoge hoeveelheden ijzer die het zou bevatten. Spinazie bevat veel ijzer maar niet zoveel als vroeger werd gedacht. Naast ijzer bevat spinazie veel vitamines waaronder vitamine C, K, A, B2, B6, magnesium, calcium en selenium. Daarnaast helpt spinazie een goede darmwerking en zorgt het voor een goede werking van het geheugen.
NODIG: (3-4 personen)
- 1 handsinaasappel
- een handjevol spinazie
- 300 gr zalmfilet
- 200 gr feta
- 1 puntpaprika
- een handjevol veldsla
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 aubergine
- een handjevol verse basilicumblaadjes
- olijf- of kokosolie

HOE:
- Snijd de ui fijn en pers de knoflooktenen. Fruit de ui en de knoflook in een koekenpan met een beetje olijf-of kokosolie.
- Snijd de aubergine en paprika in blokjes en voeg deze toe bij de ui en knoflook. Bak een paar minuutjes mee.
- Bak ondertussen de zalmfilet in een andere pan met wat olie. Laat de pan op het vuur goed heet worden eerst met wat olie. Doe wat peper op de zalm en leg de kant van de zalm met de huid naar beneden. De huid beschermt de zalm en zorgt voor een lekkere smaak. Draai het vuur wat lager en bak de zalm ongeveer 3 minuten tot de huid enigszins bruin wordt. Draai de zalm vervolgens om en draai het vuur nog wat lager en bak nog even 2 minuutjes op de andere kant.
- Voeg de spinazie toe aan het aubergine/paprika/ui/knoflook mengsel en laat de spinaziebladeren slinken. Je kunt echter ook rauwe spinazie toevoegen, net wat je zelf lekkerder vind.
- Laat de groenten een beetje afkoelen en doe deze in een (salade)bak/schaal.
- Snijd vervolgens de zalm en de feta in kleine stukjes/blokjes en voeg deze toe aan het groentenmengsel in de schaal.
- Snijd de handsinaasappel in partjes en voeg deze toe aan de salade.
- Voeg tot slot de veldsla en de fijngesneden verse basilicum toe.
- Garneer met een paar basilicumblaadjes!

Eet smakelijk!


Liefs,

Naomi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten