donderdag 21 januari 2016

Gezond tussendoortje: Muffins met gedroogd fruitHet liefst sta ik in de keuken om nieuwe recepten te bedenken. Vooral zoete nieuwe recepten. Koekjes of muffins. Ja, het bakken en bedenken van gezonde tussendoortjes is wel een van mijn favoriete bezigheden. En ik moet toegeven, ze worden steeds beter. Mijn keiharde, smaakloze of maar-niet-gaar-wordende muffins worden steeds zeldzamer. En eigenlijk vind ik dat je nooit genoeg muffinrecepten kan hebben. Naast een gezond tussendoortje zijn deze muffins ook prima als ontbijt te eten, het zijn een soort broodjes, maar dan met vruchten erin. Ondanks dat er geen suiker of suikervervanger is gebruikt, zijn ze ontzettend zoet door de gedroogde vruchten.Waarom gedroogde vruchten een goede suikervervanger zijn!

Gedroogd fruit is eigenlijk gewoon fruit waar al het water uit is. Gedroogde vruchten zijn een natuurlijke suikervervanger.Ze bevatten naast mineralen ook ijzer, calcium, zink en magnesium en daarnaast zijn ze van zichzelf al super zoet. De hoeveelheid suiker in gedroogd fruit is namelijk veel hoger dan in vers fruit. Let daarom op dat je gedroogde vruchten koopt waar geen suiker aan is toegevoegd. Ook worden sommige vruchten met sulfiet bewerkt, hier kun je overgevoelig voor zijn en is dan ook iets waar je op moet letten als je gedroogd fruit koopt.


Muffins met gedroogd fruit


NODIG:

- 100 gram volkorenmeel
- 2 lepels bakpoeder
- 1 banaan
- 40 gram gedroogde abrikozen
- handje met gedroogde cranberry's en bosbessen
- 75 ml melk
- 1 ei
- 2/3 theelepels kaneel

HOE:
- Verwarm de oven op180 graden.
- Pureer de banaan met de gedroogde abrikozen in de blender of met een staafmixer. Voeg vervolgens het ei toe en klop dit door het mengsel. Dit kan in een blender,  maar ook met een mixer.
- Voeg ook het volkorenmeel, het bakpoeder, de melk en de kaneel toe. Klop of blend dit tot een glad beslag. Spatel tenslotte de gedroogde cranberry's en bosbessen door het beslag.
- Vul vervolgens de de muffinvormpjes met het beslag en bak ze in 30 minuten gaar!

Liefs,

Robin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten