maandag 25 januari 2016

Meatless monday: Indiase kruidige soep van linzen

Koud, kouder, koudst. De afgelopen dagen is de temperatuur flink gezakt en kan ik wel een lekker verwarmende soep gebruiken.

" Linzen behoren tot de gezondste peulvruchten omdat ze veel eiwitten en ijzer bevatten. Deze lichtgekruide soep krijgt ook smaak door de kamut en is heel geschikt voor koude winterdagen" 







Ik heb me laten inspireren door het recept voor deze kruidige linzensoep uit het kookboek: Koken met granen van Laura Agar Wilson.  In dit boek vind je de lekkerste recepten met spelt, quinoa, boekweit, farao, polenta en meer. Al deze granen zijn oergranen en nauwelijks verandert sinds oude beschavingen ze al verbouwden. Naast dat ze erg lekker zijn, zitten ze vol goede voedingsstoffen zoals vezels, proteïnen, gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Voor vegetariërs zijn ze een goede bron van proteïnen. Hoogste tijd om deze gezonde granen vaker in de keuken te gebruiken dus! Laat je inspireren door de heerlijke recepten en prachtige foto's uit dit boek. Je vindt er recepten voor ontbijt, soep, salades, roerbakschotels, risotto's, burgers en zoete lekkernijen! Maar voor nu wil ik jullie kennis laten maken met deze heerlijke Indiase linzensoep.

NODIG (4-6 personen):

  • 1 prei
  • 1 ui
  • 300 gram rode linzen
  • 4 wortels
  • 5 cm verse gember
  • 300 gram ongekookte kamut
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1,5 eetlepel Garam Masala
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1,5 liter hete groentebouillon
  • Zout / peper / olijfolie


HOE:
  • Maak de prei schoon en hak deze fijn. Snipper de ui en rasp de gember. Boen de wortels fijn en hak deze grof.
  • Verwarm olie in een soeppan en fruit de ui en prei ongeveer 5 minuten. Voeg de gember en de kruiden en specerijen erbij (behalve de Garam Masala) en roer om alles te vermengen. Voeg een beetje water toe als het dreigt aan te bakken.
  • Voeg vervolgens de wortels, uitgelekte linzen en kamut toe en roer het geheel goed door.
  • Giet een liter bouillon in de soeppan en laat het 30 minuten sudderen op laag vuur. Controleer af en toe en voeg zo nodig meer bouillon toe.
  • Wanneer de linzen, wortel en kamut gaar zijn, haal de pan van het vuur en voeg de Garam Malasa toe pureer met een staafmixer. Er mogen stukjes in blijven. Maak de soep op smaak met zout en peper. Zet de pan soep nog ongeveer 5 minuten op vuur zodat de Garam Masala zich goed kan vermengen.


Eet smakelijk!

Liefs,

Robin

Ben je zelf benieuwd geworden naar dit prachtige boek? Je kunt het voor maar 24,99 bij bol.com bestellen!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen