zaterdag 30 mei 2015

Cook & Taste workshop Iglo

Iglo. Wanneer je Iglo hoort, gaat er vast een belletje rinkelen: vissticks, spinazie, de kapitein? Juist, die Iglo. Zoals je misschien wel weet, produceert Iglo uitsluitend diepgevroren producten. Handig omdat je dan altijd verse producten in huis hebt als je, zoals ik vaak heb, weer eens geen tijd hebt gehad om boodschappen te doen. De producten zijn vers en alle vitamines zijn nog goed behouden. Maar wist je dat  diepvriesproducten ook een rol spelen in het terugdringen van de steeds groter groeiende voedselverspilling? 


Afgelopen dinsdag was ik samen met mijn moeder bij de lancering van het Forever Food Together programma in Nederland. Met dit programma belooft Iglo om maatschappelijk verantwoord te ondernemen met betrekking tot de Iglo producten en de wereld om haar heen. Naast duurzame inkoop wil Iglo de consument inspireren om voedselverspilling terug te dringen met handige tips. Door de workshop ben ik zelf stil gaan staan bij mijn eigen voedselverspilling, die ik door een paar eenvoudige aanpassing zelf makkelijk terug kan dringen!

Voedselverspilling

Bij de presentatie kregen we een factsheet met de schokkende waarheid met betrekking tot voedselverspilling te zien:
 • 1/3 van al onze voeding raakt verloren of wordt weggegooid!
 • In 2014 werd er 89 miljoen ton voeding verspild in de Europese Unie, waarbij de grootste verspillers huishoudens zijn met een aandeel van 42%.
 • Dit gaat om ZES maaltijden per week per huishouden die in de prullenbak verdwijnen. 
 • In Nederland gooien we 50 kilo voedsel per persoon per jaar weg, ter vergelijking dat is ongeveer 150,00 euro per persoon! In totaal is dat 2,4 miljard euro!
 • De top 5 weggegooide etenswaren zijn: zuivel, brood, groenten, fruit en aardappels. Herkenbaar?
 • Gelukkig is 70% van de Nederlanders wel bereid om hun voedselverspilling te verminderen! 21% geeft aan dit te doen door restjes in te vriezen.

Na het horen van deze facts over voedselverspilling ben ik toch wel geschrokken en goed na gaan denken hoeveel voedsel ik verspil. Ja, ik gooi ook wel eens zuivel, fruit of groenten weg, maar ik vries ook heel veel in of eet het de volgende dag als lunch. Je staat er misschien niet bij stil, maar onbewust gooi je een heleboel eten weg en dat is doodzonde! 

iFreeze-programma

Gelukkig zijn er organisaties als Iglo die iets aan deze verspilling van eten willen doen! Naast het duurzaam inkopen en produceren van producten (alle vis is 100% MSC gecertificeerd) en het wijzen van consumenten op gezondere keuzes, wil zij ook een rol gaan spelen in het voorlichten over de rol van diepvriesproducten en invriezen bij het terugdringen van voedselverspilling! 

Bevroren voedsel
Er wordt 47% minder voedsel verspild in een huishouden als er bevroren voeding wordt gebruikt. Door bevroren voeding te kopen of door restjes in te vriezen, kun je dus heel veel voedselverspilling tegengaan. In het iFreeze programma worden consumenten voorgelicht over de mogelijkheden van invriezen en het bewaren van voeding om op die manier voedselverspilling terug te dringen. 
De voordelen van invriezen zijn:
 • Snel invriezen betekent dat vitamines en voedingswaarden maximaal behouden blijven
 • Er zijn geen conserveermiddelen nodig
 • Producten kunnen langer in de supermarkt op voorraad blijven
 • Invriezen is goed voor voedselveiligheid
 • Bevroren producten zijn meestal makkelijk portioneerbaar, je gebruikt alleen wat je nodig hebt
 • Voedselverspilling wordt tegengegaan
 • Bevroren voeding is betaalbaar & gemakkelijk

Tips om onze eigen voedselverspilling terug te dringen:
 • Zorg voor zakjes en bakjes die je kunt beschrijven met een marker, noteer het soort product en de datum. Zo weet je precies wat het is en hoe lang het al in de vriezer ligt. 
 • Vers vlees invriezen? Zorg dat je het per portie invriest. Dit ontdooit makkelijker en je pakt precies de hoeveelheid die je nodig hebt.
 • Ja, dit kun je ook invriezen: parmezaanse kaas, verse kruiden, boter, melk, yoghurt, sap, RIJP fruit, gepelde bananen, avocado (fijnprakken met theelepel citroensap), wijn, eieren (zonder schil) en zowel harde als zachte kazen. Veel meer dan je denkt, he?


Cook & Taste Workshop

Na de presentatie gingen we aan de slag met verschillende producten van Iglo om hier lekkere recepten mee te maken. Het koken was heel gezellig en uiteindelijk hebben we, ook zonder de chef, heerlijke recepten op tafel getoverd. Naast een crudité dipsaus van gehakte spinazie en tartaar van kabeljauw en limoendressing, heb ik samen met ‘mijn’ kookgroepje de Iglo Spinaziesoep met verse geitenkaas, chorizocroutons en bladerdeeg-kruidenstengels gemaakt. Dit was echt ontzettend lekker en het recept wil ik jullie niet onthouden!


Iglo Spinaziesoep met verse geitenkaas, chorizocroutons en bladerdeeg-kruidenstengels

NODIG (Voor vier personen):
- 1 pak Iglo gehakte spinazie 450 gram
- 1 prei
- Selderij (paar takjes)
- 2 kleine uien
- Paar aardappelen
- 1 liter groentebouillon
- 1 teentje knoflook
- Olijfolie extra vierge
- Een stukje pikante chorizoworst (of salami)
- 1 plak diepvries- of verse bladerdeeg
- Verse kruiden naar keuze
- 1 ei
- Peper en zout
- Naar smaak: Pancetta, Parmezaanse kaas

HOE:
Soep
- Verwarm de olijfolie in een grote pan. Voeg de fijngesneden uien, wat prei en selderij toe en fruit deze kort. Voeg het gepelde teentje knoflook en de iglo spinazie toe. Verwarm nog even kort mee. 
- Giet de groentebouillon er overheen en breng aan de kook. 
- Schil 2 middelgrote aardappelen, snijd deze in stukjes en voeg ze toe. Laat de spe koken tot de groenten en de aardappelen gaar zijn en mix het daarna fijn met staafmixer.

Chorizocroutons
-Snijd de chorizo in kubusjes van 1/2 cm en beak ze krokant in een eetlepel olijfolie (of zonder = minder vet) en laat ze uitlekken op keukenpapier. 
- Verkruimel de verse geitenkaasjes. Laat ze kort voor het opdienen in de soep smelten door ze onder te dompelen. 

Bladerdeeg-kruidenstengels
- Rol de bladerdeeg uit, en bestrooi deze met fijngehakte verse kruiden en Parmezaanse kaas. Vouw het dubbel en rol opnieuw uit. 
- Snijd de bladerdeeg in reepjes en draai in krullen.
- Bestrijk de krullen lichtjes met de losgeklopte eidooier en besprenkel het met wat zeezout. 
- Bak de krullen op 160 graden tot ze mooi goudbruin en krokant zijn. 

Naast dit ontzettende lekkere recept ben ik heel wat kennis rijker geworden over Iglo en haar missie in het terugdringen van voedselverspilling. We willen Iglo en 2twintigPR bedanken voor de leuke dag!

Ben je benieuwd geworden naar de workshop? Hieronder staat een leuke impressie van de dag!
En hoeveel eten verspil jij eigenlijk? En wat doe je om deze verspilling terug te dringen? Wij zijn benieuwd! 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten