zaterdag 19 september 2015

Gezonde lunch: Brute bietensalade met quinoa en alfalfa

Soms flans je maar wat in elkaar met de ingrediënten die je toevallig in huis hebt. Zo deden wij dit ook met deze quinoa salade met rode bieten, veldsla, alfalfa en ei. Deze ingrediënten hadden we in huis en op die manier kwam deze salade tot stand! Heerlijk om koud op te eten en mee te nemen naar je werk of school.


Waarom bieten zo ongelofelijk gezond zijn kun je hier lezen. Zoals velen van jullie misschien wel al weten is ook quinoa een echte superfood. Waarom dit zo is kun je in dit recept lezen.

Wij gebruikten door deze salade ook alfalfa. Dit zijn kiemen mer zeer krachtige voedingsstoffen. Chinese genezers gebruikten het al in de zesde eeuw tegen nierstenen en een slechte spijsvertering.

Alfalfa is een Arabisch woord voor 'beste voer' en dat is niet voor niets. Het kan veel voor je gezondheid doen. Het helpt bijvoorbeeld je urinewegen gezond te houden, je lichaam te ontgiften en het kan je menstruatie verlichten omdat het oestrogeen bevat. Daarnaast zorgt alfalfa er ook voor dat je schildklier goed functioneert en het onderdrukt het hongergevoel. Tot slot bevat het veel proteïnen, calcium, mineralen, ijzer en de vitaminen A, C, D, E en K.
Kortom, gezond!

Wat wel zeer belangrijk is bij kiemgroenten, waaronder alfalfa, is deze voor het gebruik goed te wassen. (het liefst onder kokend water). Op kiemgroenten kunnen namelijk veel bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.coli. Het verhitten van de kiemgroenten zorgt ervoor dat de bacteriën doodgaan.
Zeker doen dus want anders krijg je net zoals ons (wij waren dit vergeten) enorm last van je maag en darmen. Niet erg fijn!

NODIG (voor 2 personen):
- 130 gram quinoa
- 2 handen veldsla
- 2 voorgekookte en geschilde bieten
- 6-8 cherrytomaatjes
- een handjevol alfalfa
- een halve citroen
- 2 eieren
- 10 blaadjes verse basilicum
- peper, zout, olijfolie

HOE:
Kook de quinoa zoals op het pak staat aangegeven. Voeg tijdens het koken een beetje citroensap toe voor de smaak. Doe het ei samen met wat water in een pannetje. Zodra het begint te borrelen het ei nog 4 min. laten koken. Giet wat kokend water over de alfalfa heen zodat de bacteriën doodgaan. Snijd de bieten in stukjes, halveer de cherrytomaatjes en voeg alle ingrediënten bij elkaar in een kom. Alles goed door elkaar roeren, basilicumblaadjes erdoorheen brengen en op smaak brengen met peper en zout.
De quinoa even laten afkoelen. Zodra deze is afgekoeld, deze door de saladekom mengen met de andere ingrediënten. Tot slot de eieren in partjes snijden en deze garneren over de salade.
De salade kun je gelijk op eten of in de koelkast bewaren en bijvoorbeeld de volgende dag meenemen naar je werk of school.

Liefs,

Naomi en Robin

Bron alfalfa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten