dinsdag 5 april 2016

Gezond tussendoortje: Kruidkoek


Wij zijn dol op zoetigheid en vooral ontbijtkoek is een van onze favorieten! Veel mensen vinden ontbijtkoek een lekker tussendoortje en pleiten ervoor dat ontbijtkoek een verantwoord tussendoortje is, maar eigenlijk zit het bomvol (slechte) suiker. Tijd voor een gezondere versie dus! Deze kruidkoek is net zo lekker én zoet als 'normale' kruidkoek, alleen wel veel gezonder! Zonder geraffineerde suikers, maar gezoet met dadels en Frutesse Appel-Kaneel fruitstroop.







Frutesse Appel-Kaneel Fruitstroop

Van SCOUPY mochten wij  Frutesse Appel-Kaneel Fruitstroop uitproberen. Appelstroop is een goede, natuurlijke suikervervanger. Appelstroop bevat veel ijzer wat onder andere goed is voor transport van je rode bloedcellen (zuurstof) en stofwisseling. Deze fruitstroop bevat alleen natuurlijke ingrediënten en is een combinatie van appel, kaneel en rozijnen en zit vol met fruit. Op de ingrediëntenlijst staat: geconcentreerd appelsap, invertsuiker, rozijnen, aroma (bourbon-vanille), geleermiddel: pectine, kaneel, citroensap. Maar er staat toch invertsuiker in de ingrediëntenlijst? Ik heb het opgezocht en invertsuiker is een combinatie van glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker). Het is dus een iets natuurlijke suiker, maar wees wel voorzichtig, want het kan eventuele schommelingen in je bloedsuikerspiegel brengen.  De zachte, zoet-kruidige fruitstroop kun je veelzijdig in de keuken inzetten. Ideaal voor deze heerlijke kruidige ontbijtkoek bijvoorbeeld!

Voor deze kruidkoek heb ik roggemeel gebruikt, maar je kunt zelf ook kiezen voor speltmeel. Je kunt je kruidkoek natuurlijk pimpen met noten, rozijnen en al het anders dat jij lekker vindt. Hieronder vind je in elk geval het basisrecept van deze kruidkoek.

NODIG:
  • 200 gram spelt- of roggemeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 200 ml (plantaardige) melk
  • 1 ei of 1/2 geprakte banaan
  • 125 gram verse dadels
  • 2 eetlepels Fruitesse Appel-Kaneel Fruitstroop
  • 2,5 eetlepel koekkruiden
  • 1/2 eetlepel nootmuskaat
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 theelepel vanille
  • Snuf zout


HOE:
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Pureer de dadels samen met de melk of meng ze in een keukenmachine.
  • Voeg nu de andere ingrediënten toe en kneed het tot een deeg. Het is wel heel erg plakkerig, maar door het kneden ontstaan er gluten die er uiteindelijk voor zorgen dat het minder plakkerig wordt. Tip: Met koude handen kun je beter kneden dan met warme handen!
  • Doe het deeg vervolgens in een vette cakevorm of een met bakpapier beklede vorm en bak de kruidkoek in ongeveer 35 minuten gaar.


Liefs,

Robin

*Dit is een gesponsord artikel

7 opmerkingen:

  1. Klinkt lekker en makkelijk! Eens uitproberen binnenkort!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze leek me erg lekker. Ik heb 'm net gemaakt. Eigenlijk was ik in de veronderstelling dat je echt een soort deeg kreeg, maar het was echt een plakkerige substantie. Ik heb even zitten twijfelen of ik er nog wat meel bij zou doen of het zo maar in de vorm zou spartelen. Voor het laatste gekozen. Hij is net uit de oven en best lekker! Ik den dat nootjes en/of rozijnen iets meer smaak geven eraan, dus dat ga ik ook een keer proberen. Bedankt voor jullie recept!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Daan en Gees, wat leuk dat jullie het recept geprobeerd hebben! Het is inderdaad wel een erg plakkerig deeg, maar was de textuur uiteindelijk wel goed? Jammer dat je hem niet zo smaakvol vond, misschien kun je de volgende keer meer dadels toevoegen, wat extra appelstroop of nog wat koekkruiden! Je kunt het natuurlijk ook lekker opvullen met rozijntjes of nootjes!

      Verwijderen
  3. Gisteren gemaakt en we hebben er heerlijk van zitten smullen. Zelfs mijn kindjes vinden het lekker. Dank jullie wel voor dit lekkere recept 😄

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Inderdaad lekker! De volgende keer voegen wij ook rozijntjes toe ofzo, maar vond het erg makkelijk en lekker. En prima gelukt. Bedankt. Groetjes Laura

    BeantwoordenVerwijderen