dinsdag 22 maart 2016

Foodinspiratie: 5x Zalm recepten


De laatste tijd vind ik het mega interessant om uit te zoeken wat voor voedingsstoffen er in producten zitten die je eet. Vandaag de zalm! Zalmfilet is één van onze favoriete en meestgebruikte vissoorten in de keuken. Door het eten van vette vis, zoals zalm, krijg je veel omega-3 vetzuren binnen. Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren waarvan de belangrijkste alfa-linoleenzuur (ALA) uit plantaardige oliën zoals lijnzaad en de vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) uit vis, schaal- en schelpdieren. Dit zijn vetzuren die essentieel zijn en niet door het lichaam zelf aangemaakt kunnen worden en je dus uit je voeding moet halen. Omega 3, 6 en 9 spelen een belangrijke rol bij het verbeteren van je algehele gezondheid. Zo heeft het een positieve effect op het voorkomen van hart- en vaatziekten en kunnen ze het cholesterol in ons bloed stabiliseren. Naast omega-3 vetzuren bevat zalm ook vitamine D, vitamine B12 en selenium.  Reden genoeg om vandaag nog zalm op het menu te zetten. Wij zetten voor jullie onze 5 favoriete recepten met zalm op een rijtje!

Soorten zalm

In de supermarkt heb je de keuze uit drie soorten zalm: wilde zalm, biologisch gekweekte zalm en niet-biologisch gekweekte zalm. Heb je de keuze? Kies dan in de supermarkt het liefst voor wilde of biologisch gekweekte zalm.

Wilde zalm

Wilde zalm is niet gekweekt in bassins, maar leeft in de natuur en heeft hierdoor een gevarieerd eetpatroon dat voornamelijk bestaat uit kreeftjes en garnalen en wordt gekenmerkt door haar prachtige rode kleur.

Biologisch gekweekte zalm

Dit in tegenstelling tot gekweekte zalm die voornamelijk vis gevoerd krijgt en daardoor een veel blekere kleur heeft. Wanneer je kiest voor biologisch gekweekte zalm, is de zalm wel gekweekt maar heeft meer zwemruimte. Daarnaast krijgen deze zalmen geen hormonen of medicijnen toegediend.

Niet biologisch gekweekte zalm

Tenslotte heb je ook nog niet-biologisch gekweekte zalm. Dit houdt in dat de zalm eenzijdig voer krijgt waardoor ze een blekere huis hebben. Om dit op te lossen krijgen ze vaak kleurstoffen en daarnaast worden vaak ook medicijnen als antibiotica en groeihormonen toegediend.

Courgetti met zalm en volle roomsaus


Wraprolletjes met zalm en mierikswortelroom


Wok met zeekraal en zalm en zalmtartaar-burger-taartje met spiegelei


Zalmfilet uit de oven met honing-mosterd rozemarijn saus


Zalmsalade met appel, limoen & dille
Dit is ook heel leuk om te zien!  Wij hebben in samenwerking met de Albert Heijn een leuk filmpje gemaakt toen we aan de slag gingen met zalmfilet in restaurant de Katseveer aan de Schelde in Zeeland.

Liefs,

Robin

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten