donderdag 24 juli 2014

Gezond ontbijt: Havermoutpannekoekjes met appel & kaneel

Wij zijn echt dol op havermout. Je kunt er eindeloos mee variƫren. Zo maken wij ook graag heerlijke pannenkoekjes van havermout. Eerder maakten wij al havermoutpannenkoeken met rauwe cacao en bosbessen. Deze keer maakten we ze met appel & kaneel.

Enkele feiten over kaneel:

- Het helpt de bloedsuikerspiegel in balans te houden
- Kan samen met honing de pijn van artritis verminderen- Kan het cholesterol doen verlagen- Is mogelijk antischimmel- Heeft een gunstige werking op je darmen, bij verkoudheden, bij vermoeidheid en tegen kouwelijkheid.

Echter moet je ook oppassen met het gebruiken van (teveel) kaneel. In kaneel zit een bepaalde stof, coumarine. Een teveel aan deze stof kan leiden tot leverschade en kan de bloedstolling bemoeilijken. 
Daarnaast schijnt het bij hoge dosissen kankerverwekkend te kunnen zijn. Om toch op een verantwoorde en gezonde manier kaneel te gebruiken kun je het beste biologische Ceylon kaneel gebruiken. Bij de teelt van deze kaneel worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Daarnaast heeft deze kaneel een veel lager coumarine-gehalte. Hier kun je bijvoorbeeld de ceylon kaneel bestellen.

NODIG: (voor 4 pannenkoekjes)

  • 200 ml melk (wij gebruikten havermelk)
  • 100 gr havermout
  • 1 ei
  • 1 banaan
  • 1 appel
  • een paar theelepels kaneelHOE:

Snijd de banaan in kleine stukjes en stop het samen met de havermout, de (haver)melk en het ei in de blender tot er een glad mengsel ontstaat.

Laat het ongeveer 15 minuten staan zodat de havermoutvlokken zich uitzetten.
Snijd ondertussen de appel in plakjes en roer er een aantal theelepels kaneel doorheen. 

Verwarm een pannetje met een klontje roomboter waar je de appelpartjes in bakt (op laag vuur want ze moeten natuurlijk niet aanbranden).
Verwarm een koekenpan en bak de pannenkoekjes in een klontje boter of nog gezonder, in wat kokosolie Ik doe het beslag meestal in een maatbeker, zodat je makkelijk kunt schenken en doseren. Je kunt de pannenkoekjes zo groot en dik maken als je wilt.

Bak de pannenkoekjes tot ze rondom bruin zijn. Ik vind het zelf altijd lastig om te bepalen wanneer de onderkant goed is. Maar mijn oma zegt altijd: 'wacht tot de kantjes bruin (NIET zwart!) zijn en ook de bovenkant licht gestold is en draai ze dan om'. Tot nu toe werkt het prima ;).


Bestrooi de pannekoekjes met de appel-kaneel partjes en smullen maar!

Geniet van dit heerlijke ontbijtje!!

Liefs,

Naomi & Robin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten