zaterdag 29 maart 2014

30 dagen suikervrij: De sugarchallenge


Afgelopen maandag zijn wij (Robin en Naomi) begonnen met onze sugarchallenge: 30 dagen lang suikervrij eten. Eitje denk je nu vast; gewoon even geen chocola, koek, frisdrank & snoep eten. Maar nee, zo makkelijk is het niet: suiker zit letterlijk overal in verstopt. Je kunt het zo gek niet bedenken. Slechts 15% van onze suikerconsumptie eten we bewust in de vorm van zoetigheid, snoep, chocolade etc. Met alleen het laten staan van de zichtbare suikers ben je er dus helemaal niet. Suikervrij eten betekent namelijk ook: geen aardappels, pasta's, brood (zetmeel). Geen pakjes, zakjes, kant en klare sauzen, vleeswaren, broodbeleg met e-nummers en suiker erin verwerkt en ga zo maar door..
Waarom doen wij dit?
Veel mensen verklaren ons voor gek dat we dit aan het doen zijn. Als we vertellen wat we allemaal niet 'mogen' eten dan lijkt het voor mensen bijna onmogelijk en dat er amper wat overblijft. De belangrijkste reden waarom wij dit doen is omdat suiker echt zeer slecht is voor een mens. Talloze wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat suiker waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak is van veel ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas. We willen zelf ervaren hoe het voelt om suikervrij te leven en wat de voordelen hiervan voor ons lichaam zullen zijn.
Wil je meer lezen over een suikerverslaving en alle nadelige gevolgen die suiker met zich meebrengt, lees dan het volgende artikel 'De zoete kauw' van Jesse van der Velde en bekijk het bijbehorende filmpje. Een echte eye-opener!

100% suikervrij in 30 dagen:
Voor deze challenge zijn we geïnspireerd door het boek 100% Suikervrij in 30 dagen. In dit boek staat alles wat je moet weten om een maandje suikervrij door het leven te gaan. Waarom eten we eigenlijk suiker? Waar zit suiker allemaal in? Waarom is suiker zo slecht voor je? Wat is een suikerverslaving? Wat zijn de voordelen van suikervrij door het leven gaan? Het boek bevat een praktisch en eenvoudig 3-fasen plan om je af te laten kicken van suikers en snelle koolhydraten.
Verder wordt er in dit boek ingegaan op alle schuilnamen van suiker die zich in producten bevinden. Er bestaan er wel tientallen! In het bijbehorende 100% suikervrij kookboek staan wel 100 suikervrije recepten, van ontbijtjes tot hartige taarten, soepen & salades. Erg handig en inspirerend!

Wat mogen we allemaal niet meer?
Geen koekjes, snoepjes, taart, chocolade etc, waar een overvloed aan suiker in zit. Geen suikerklontjes (duh), maar ook geen suikers die in alcohol zitten, in vlees, in broodbeleg, in tussendoortjes in pasta, brood, aardappelen en ga zo maar door. Ook geen producten die lijken op suiker zoals rietsuiker, honing, zoetstoffen etc.

Wat mogen we dan wel?
Er blijft genoeg over wat we wel mogen eten. Haver, rogge, quinoa, alle soorten knollen en wortelen zoals zoete aardappel, pastinaak, wortel, knolselderij, rode bieten. Alle groenten en dan met name groenten als spinazie, kool, broccoli, tomaat, ui en paprika. Maar ook alle soorten peulvruchten, zoals kikkererwten, linzen, en bonen (bruine/witte). Alle soorten noten, eieren, volle yoghurt, magere vleessoorten, schapenkaas en geitenkaas, volle kwark, wide vis, tonijn,  tofoe, soja en tempeh. En tot slot ook aardig wat fruitsoorten, behalve bananen, watermeloen, mango & ananas (deze bevatten teveel fruitsuikers).
Kortom, er blijft genoeg over om de maand mee door te komen! Ook een uitdaging om elke keer weer nieuwe gerechten uit te proberen!

Afkickverschijnselen
De meeste mensen die plotseling stoppen met het eten van suiker krijgen te maken met zeer nare afkickverschijnselen. Dit uit zich in zich enorm slap voelen, geen energie, hoofdpijnen, concentratieproblemen, trillen van het lichaam, zweten, misselijkheid.
Als het goed is verdwijnen deze symptomen na 1-2 weken en komt er daarna een omslag plaats en voel je je 100x fitter, energieker en gezonder!
Wij zijn zeer benieuwd want zitten nu in de fase van het afkicken en voelen ons ZEER ellendig op dit moment!

Maar we houden vol, want als we het volgende lezen, dan raken we extra gemotiveerd:
Ervaringen van sugarchallenge-deelnemers wijzen uit dat stoppen met het eten van suiker ervoor zorgt dat je geen of veel minder last hebt van honger en snaai aanvallen, op een gezonde manier gewicht verliest, veel meer energie hebt, je beter zult gaan slapen, een gezondere en mooiere huid krijgt (vaak ook een jongere huid), een verbeterde weerstand ervaart, minder last zult hebben van hoofdpijn en een verbeterde bloeddruk en allerhandse 'ouderdomskwaaltjes' ervaart. En: over het algemeen ga je je veel helderder, energieker en gezonder voelen!

Wie doet er met ons mee?

Liefs,

Naomi & Robin

1 opmerking: