vrijdag 28 maart 2014

Wat eten we vandaag: Bijzondere bulgur met bloemkool en tilapiafilet met kokosmelk en kurkuma


Zin in een exotische maaltijd? Haal de zon in huis met deze exotische droom. Oer-Hollandse bloemkool in combinatie met Aziatische kokosmelk, kurkuma en gember. Bulgur is een heerlijk graan uit de Tibetaanse graslanden. Het groeit op 2000 meter hoogte en wordt geteeld door kleine inheemse Zuiderlingen met rode lappen om hun lichaampjes gewikkeld. Hun geitjes likken aan de rijpe planten en zo weten de kleine vingervlugge Tibetanen dat het rijp is om te plukken. Na drie maanden drogen is het klaar om naar ons koude kikkerlandje te vertrekken per schip of per geit! Oké dit was een grapje! :)
We gingen even op in onze fantasie.Bulgur is een graansoort van verschillende tarwekorrels en worden gekookt en gedroogd in het Midden Oosten. In Turkije en Marokko eten ze het ook veel. Het is een zeer goed alternatief voor aardappelen of rijst want het bevat veel goede voedingsstoffen en volop vezels.
Wij kozen er deze keer voor om bulgur warm te eten en een Aziatisch tintje te geven door het toevoegen van kokosmelk, kurkuma, gember en bosui.

NODIG (3 personen)
- 1 kop Bulgur
- 1 bloemkool
- 3 tilapiafilets
- 1 blikje kokosmelk
- 4 eetlepels kurkuma
- 5 cm geraspte verse gember
- Bosui
- 1/2 citroen

HOE
- Kook de bulgur gaar volgens de verpakking. Snijd de bloemkool in roosjes en kook het in ruimkokend water in 10 minuten gaar.
-Fruit in de olijfolie- of (nog exotischer) de kokosolie de knoflook, geraspte gember en bosuitjes gaar. Voeg het blikje kokosmelk en eetlepels kurkuma toe en leg de tilapiafilets in de pan. Laat de tilapiafilets in ongeveer 8 minuten gaar worden.
-Leg de tilapiafilets wanneer ze gaar zijn op een bord en dek ze af met aluminiumfolie. Laat de saus nog even zacht doorkoken. Maak op smaak met zout, peper, het sap van een halve citroen en eventueel wat sambal.
- Verdeel de bulgur, de tilapiafilets en de bloemkool over de borden en maak af met flink wat saus.

Je exotische maaltijd is klaar, Selamat makan!

Liefs,

Robin en Naomi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten