vrijdag 3 februari 2017

Italiaans in Amsterdam: Spaghetteria Oost

©Danny Griffioen
Pasta's, pizza, lasagne's, gelato en tiramisu. Van Italiaans eten kunnen wij geen genoeg krijgen. Het land, de mensen, de cultuur. Wij wanen ons maar al te graag in het Italiaanse leven. Gelukkig vind je ook zulke bruisende Italiaanse plekken in Nederland en wij nemen je mee. Bij Spaghetteria hebben ze altijd een menu van zes traditionele recepten met zelfgemaakte pasta van chef Stefano Cavallari. Hier vind je eeuwenoude Italiaanse tradities terug op je bord in een levendige omgeving.Jongste telg van de familie

Spaghetteria Oost is gevestigd in de Pretoriusstraat en is een prachtig lichte locatie met een stoere, robuuste uitstraling. De open keuken geeft je letterlijk een kijkje in de keuken. Je vind hier geen tafeltjes, maar grote robuuste tafels. Niet alleen ruimtebesparend, maar ook erg gezellig. Je kunt gezellig aanschuiven of plaatsnemen in de gezellige vensterbank. Je vindt hier alleen het echte werk: traditionele pasta's, geen voorgerechten en geen cappuccino. Na je diner een aperitiefje? Ze schenken wel echt goede espresso. Hun gedachtegang: goed voor de stoelgang. Ook hebben ze frisse sgroppino's, limoncello en tiramisu. Weet je dat er bij Spaghetteria alleen maar mannen werken? Dus dames (en heren), haha ;-).

©Danny Griffioen


‘’De tafel is eigenlijk ontstaan uit ruimtegebrek in de eerste vestiging, maar het was meteen een succes en creëert een gezellig, samenhorig gevoel.’’


Un buon piatto di pasta 

De pasta wordt gemaakt in hun eigen Laberatorio onder leiding van chef Stefano Cavallari. Hier wordt met kennis van en liefde voor de keuken uit zijn jeugd elke dag verse pasta gemaakt. De pasta is gemaakt van de beste verse biologische jonge bloem uit Emilia Romagna en kakelverse eieren. Je proeft dit terug want de pasta barst van de smaak, is lekker al dente en vult daarnaast ook ontzettend goed. In de Laberatorio maken ze verschillende soorten pasta met elke een eigen vorm en bereidingswijze.

©Danny Griffioen

"Vi aspettiamo tutti per un buon piatto di pasta in Spaghetteria" 

Zes pasta's op het menu

Ooit begonnen in een klein restaurant in de van Woustraat, maar inmiddels meerdere vestigingen in Amsterdam en één in Utrecht.  Ze hebben 'maar' zes pasta's op het menu en nee je vindt hier geen pasta carbonara of pasta bolognese. Een kleine greep uit wat ze wel serveren? Denk aan Pappardelle al basilico con vitello; ragout van kalf met witte wijn, laurier en grana padano, Ravioli di rapa rossa; ravioli gevuld met gorgonzola, boter, salie en ricotta salata, Spaghetti al nero con ragú di moscardini; ragout van mini octopus met kappertjes, kerstomaten en bieslook en Penne rosse con salsiccia toscana; Toscaanse worst met courgette, rode ui, Taggiasche olijven en grana padano. Ja, allemaal geproefd en allemaal zo lekker als de beschrijving klinkt. Wel vind je hier verschillende soorten kleurenpasta’s. Zwarte spaghetti, gekleurd met inktvis-inkt, rode pasta gemaakt met rode bietensap, groene pasta met basilicum gebruikt en paarse Pappardelle gemaakt van paarse wortel.
Alle pasta's worden geserveerd met een stuk brood, gewoon wit, niet om in olijfolie te dopen maar, om je bord mee 'uit te likken'. Wat ook fijn is, is dat er altijd een karaf water op tafel staat. Een mooi stukje gastvrijheid.
‘’Wanneer je pasta snijdt en het breekt, breek je mijn hart’’ (Stefano Cavallari)
Bij Spaghetteria krijg je geen dus geen mes. Over het design van het ronde bord is nagedacht. Het bord is als ware een lepel, dus hier eet je op zijn Italiaans je pasta alleen met een vork. Alle pasta's waren ontzettend lekker. Leuk om eens nieuwe soorten te ontdekken. Pasta met mini-octopus zou ik nooit zelf bestellen, maar echt onwijs lekker! Ik kan niet wachten om alle pasta's op de kaart te proberen.

©Danny Griffioen


Authentieke Italiaanse pasta’s volgens Italiaanse principes

Ik bezocht Spaghetteria Oost, maar welke vestiging je ook bezoekt je vind er altijd kwalitatief goed Italiaans eten. Eenvoud is de key. Ze hebben 'maar' zes, waanzinnige kleurenpasta's, maar deze zijn gemaakt van échte Italiaanse producten en met heel veel liefde. Aanrader!

Liefs,

Robin

P.S Nog meer pasta? Spaghetteria heeft ook een eigen kookboek ‘Pasta’!


©Danny Griffioen

©Danny Griffioen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten