woensdag 21 december 2016

Hartige taart met met geitenkaas, venkel en puntprika

Hartige taart is echt super makkelijk om te maken en wie lust het nou eigenlijk niet? Daarnaast kun je eindeloos experimenteren met lekkere smaakcombinaties Wat ook super fijn is, is dat je hartige taart ook de volgende dag als lunch kunt eten. Vandaag een hartige taart met een Spaans twistje met geitenkaas, venkel en puntprika. De laatste tijd gebruiken we venkel steeds vaker in de keuken. Een kruid met een anijs-achtig aroma die best eens in het zonnetje mag worden gezet.

Venkel

Venkel is een kruid waarvan de steel en knol vaak gebruik wordt als groente, maar ook de zaden vaak in de keuken worden gebruikt. Venkel smaakt naar anijs en is rijk aan kalium en fosfor, maar bevat ook calcium en vitamine C. Het is licht verteerbaar en kan zowel rauw als 'warm' worden gegeten. Je kunt het verwerken in recepten, maar van de zaden kan ook venkelthee worden gezet. Venkel werkt kalmerend voor de spijsvertering en verzachtend bij buikklachten, het kalmeert maag en ingewanden.


NODIG (taart van 20 cm):
  • 375 gram bladerdeeg
  • 3 theelepels olijfolie
  • 1 rode ui 
  • 1 venkel
  • 1 puntpaprika
  • 2 knoflooktenen
  • 2 eieren en 1 eidooier
  • Double cream ( = één deel mascarpone (80% vet) en twee delen slagroom)
  • 100 milliliter melk
  • 1/2 theelepel zoete paprikapoeder
  • 100 gram geitenkaas
  • 12 zwarte olijven
  • bloem



















HOE:
  • Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deel uit tot ongeveer de dikte van een euromuntstuk. Druk met een bakvorm van 20 x 3,5 cm in het deeg. Prik de basis in met een vork. Dek het deeg af en koel voor 30 minuten of 15 minuten in de vriezer. 
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de bakvorm in. Bekleed de bakvorm met het deeg. Bekleed het deeg met bakpapier wat iets groter is dan de bakvorm. Vul de bodem met bakbonen, rijst of speciale kiezels. Bak het 15 minuten. 
  • Verwijder het bakpapier en de bonen en bak nog eens 8 tot 10 minuten tot toe een bleke koek. Haal de bodem uit de oven en verlaag de temperatuur naar 180 graden. 
  • Bereid ondertussen de vulling. Snipper de ui en kneus de knoflook tenen. Spoel de venkel en puntpaprika af. Verwijder de kern van de venkel en de pitten en zaadlijsten van de paprika. Hak beiden fijn. 
  • Verhit in een grote pan de olijfolie op matig vuur. Voeg de uit, venkel en paprika toe en kook voor ongeveer 15 minuten tot ze zacht zijn en beginnen te karameliseren. Voeg dan de knoflook toe en bak een paar minuten mee. Laat goed afkoelen. 
  • Klop de eieren, melk en room door elkaar en voeg dan het paprikamengsel toe en maak op smaak met paprikapoeder, peper en zout. 
  • Giet het mengsel in de bakvorm en verkruimel geitenkaas hierover. Halveer de olijven en verdeel ook over het groentemengsel. 
  • Zet de bakvorm in de oven en bak de taart in 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart afkoelen op het rooster en verwijder de vorm. Snijd in puntjes. Serveer eventueel met kappertjes.

Liefs,

Robin 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen