maandag 31 oktober 2016

Meatless Monday: Penne met wortel, zoete aardappel en basilicum

Voeding en acné hebben een nauwe relatie. Sommige producten kunnen acné verergeren zoals zuivelproducten, snelle koolhydraten en suiker. Terwijl andere voedingsmiddelen een mogelijk positieve invloed kunnen hebben op je huid en de ontwikkeling van acné. Zo hebben o.a vitamine A, E en het mineraal selenium invloed op de huid. Ik besloot daarom een pasta te maken waar deze vitaminen en mineralen in aanwezig zijn. Om je even op te frissen staat hier onder kort welke invloed deze vitamines en mineralen op de huid hebben en in welk ingrediënt je ze kunt terugvinden.


Vitamine A
Vitamine A helpt de huidcyclus te reguleren, zodat eiwit en talg niet vast komen te zitten onde rde huid. Het is het hoofdingrediënt van Accutane, een medicijn tegen acne. Een bron van vitamine A in dit recept zijn de wortelen.

Vitamine E
De anti-oxidant vitamine E heeft een kalmerend effect op de huid. Vitamine E krijg je binnen door zoete aardappelen en olijfolie te eten.

Selenium
Het mineraal selenium bevat anti-oxidanten die de huid beschermen tegen de schade die vrije radicalen aanrichten. Uit een onderzoek kwam naar voren dat selenium, samen met vitamine E, acné zou doen verminderen. Een voedingsbron die selenium bevat in dit recept is knoflook. Daarnaast bevat de volkoren pasta zink.

Natuurlijk heeft niet alleen voeding effect op je huid, maar bijvoorbeeld ook slaap, stress en hormonen. Toch kan het nooit kwaad om meer van deze vitamine A en E rijke voedingsmiddelen te eten!

NODIG:
  • 4 boswaspenen
  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 glas groentebouillon
  • 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • handvol verse basilicumblaadjes
  • Grana Padano

HOE:
  • Verhit een eetlepel olijfolie in een braadpan. Snipper de ui en fruit in ongeveer 5 minuten zacht. Bak een uitgeperst teentje knoflook kort mee.
  • Snijd de zoete aardappel en de bospenen in kleine blokjes en voeg deze samen met het glas groentebouillon en de Italiaanse kruiden toe aan de pan.
  • Dek de pan af met een deksel en laat het geheel ongeveer 10 minuten langzaam garen. Maak op smaak met peper en zout. 
  • Kook de penne beetgaar in een pan met water en zout volgens de instructies op de verpakking. 
  • Giet de penne af. In de braadpan met wortel en zoete aardappel kan nog onverdampt vocht zitten. Het is dan handig om dit even af te gieten. Meng vervolgens de penne door de het wortel-zoete aardappel mengsel en serveer met verse basilicum en Grano Padano.

Eet smakelijk!

Liefs,

Robin

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen