woensdag 6 januari 2016

Gastblog Francesca Cornelissen: Marokkaanse harira met gemarineerde wortelsalade

Francesca: 'Door smalle kronkelende straatjes beweeg ik mij. Auto’s kennen ze niet in de medina, het woord pakezel valt hier ineens op zijn plek. De straten zijn te smal voor regulier verkeer. Auto’s worden ingeruild voor schattige ezeltjes bepakt met kilo’s aan marktwaar. Aan weerszijden van deze steegjes is Marokko voelbaar. Volledig handgemaakte aardewerken schaaltjes, bontgekleurd. Zilver en goud schitterend in de Afrikaanse zon. Afgeleefde, grijze mannen al muntthee leutend, ze praten en lachen wat, zo hangend in de deuropening van hun kleine antieke winkeltjes. “of ik er ook eentje meedrink..”. Vlees hangt er aan haken. De kop van een kameel hangt in het oog springend buiten de winkel. Het bewijs dat het vlees dat er te halen valt vers is. De straten hebben de geur van zoet. Snoepzoet, dadelzoet, honingzoet, alles zoet. En van kruiden, verse kruiden en gedroogde kruiden. De geur en het eten dat mij al vaker deze dagen werd toegeschoven in de mysterieuze en vriendelijke stadsmedina, nog ver van de verwesterlijking, was te heerlijk. Het ontlokte mij het idee om een (slightly overpriced) kookworkshop te volgen. Het resultaat daarvan is al meerdere keren gedeeld en voorgeschoteld aan vrienden en familie, nu zijn jullie aan de beurt'. 


Harira

Harira is de traditionele nationale soep van Marokko en wordt al generaties lang overgedragen. In elke streek hebben ze hun eigen variant op deze voedzame soep, maar de basis bestaat altijd uit dezelfde ingrediënten: tomaten, kikkererwten, linzen en selderij. Haal mijn Marokko ervaring een beetje in huis en maak een flinke pan van deze te lekkere kruidige soep!

NODIG voor een flinke pan soep (ong. 6 personen): 
- 1 liter water
- 5 tomaten
- 1 medium ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepeltje kurkuma
- 1/2 theelepeltje peper
- 2 handjes heel erg fijn gesneden selderij
- 1 handje fijn gesneden koriander
- 1 handje fijn gesneden peterselie
- eetlepel olijfolie
- klein blikje tomatenpuree
- 2 handjes zilvervliesrijst
- 150 gram kikkererwten (vers of in blik)
- 150 gram linzen (vers of in blik)
- zout naar smaak
- citroen

HOE 
- Doe 1 liter water in een ruime pan. Blend 5 tomaten met de ui en de knoflook. Voeg dit geheel toe aan het water. Voeg hierbij ook de gedroogde kruiden, verse kruiden (deze moeten heel fijn gesneden zijn), olijfolie en tomatenpuree. Roer door en laat dit op zacht uur zo’n 20 minuten pruttelen. 
- Voeg nu de rijst toe en 10 minuten later de kikkererwten en linzen. Laat nog een paar minuten opstaan tot de rijst gaar is. Voeg eventueel nog wat zout naar smaak toe.
- Serveer met een citroenpartje en nog wat verse fijngesneden kruiden. 

Gemarineerde wortelsalade

NODIG:
- 3-4 wortels
- 4 eetlepels citroensap
- 4 eetlepels olijfolie
- 4 teentjes knoflook
- een snufje komijnpoeder
- zout naar smaak

HOE
- Rasp de wortels. Marineer ze met citroensap, olijfolie, geperste teentjes knoflook en komijnpoeder. Voeg eventueel wat zout toe. Het lekkerst is om dit minstens een uur van tevoren te maken zodat de smaken echt in de wortel kunnen trekken. Bewaar in de koelkast.


Francesca Cornelissen 

Francesca Cornelissen is een 24 jarige studente ‘Voeding en Diëtetiek’ uit Arnhem. Schrijven verbindt haar creativiteit aan zowel persoonlijke als haar zakelijke ambities en creëert daarnaast een platform en de kans haar eindeloze interesses te delen. Haar blogs over gezonde voeding en heerlijke vernieuwende recepten bestaan dan ook niet alleen uit een opsomming van ingrediënten, maar beslaan ook een stukje van haar leven. Reizen maakt daar ook een groot deel van uit sinds een aantal jaar. Recepten uit alle hoeken van de wereld zullen dus ook jouw kant op kunnen waaien. Neem, door middel van haar blog foodbyfran.nl, vooral even een kijkje in haar wondere wereldje in miniatuur formaat. Voornamelijk in de keuken eigenlijk. Ja, doe dat maar. Best leuk.

4 opmerkingen:

  1. Wow, wat en ingrediënten, maar wat ziet het er dan ook goed uit! Mmm, verrukkelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, gelukkig zijn het ook wel veel ingrediënten zoals uien, knoflook, peper/zout en kruiden die je vaak wel al in huis hebt!

      Verwijderen
    2. Inderdaad! Ik heb alles in huis behalve gemberpoeder. Het ziet er heerlijk uit! Hij staat al in m'n 'vegan food'-board op Pinterest, dus ik ga 'm binnenkort eens maken :)

      Verwijderen
    3. We zijn heel benieuwd wat je ervan vindt! Let us know! :-)

      Verwijderen