vrijdag 15 mei 2015

Event: Boeklancering Eerlijk Eten met Floortje Dessing

Vorige week donderdag waren we uitgenodigd bij de perslancering van het nieuwe kookboek ‘Eerlijk eten’. In aanloop op de World Fairtrade Day op 9 mei presenteerde tv-persoonlijkheid en wereldreiziger Floortje Dessing het nieuwe kookboek. In het boek delen chefs en foodies 80 bijzondere fairtrade recepten voor ontbijt, lunch en diner, maar ook voor verassende cocktails en smoothies. Leuk is dat alle recepten worden bereid met eerlijke en duurzaam geteelde producten.  Stichting Max Havelaar, Fair Trade Original en de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels zijn de drie initiatiefnemers van het kookboek. Zij zetten zich al decennialang in voor eerlijke handel. Wat helemaal geweldig is, is dat de opbrengt van Eerlijk eten naar een kinderdagverblijf op een fairtrade theeplantage in Sri Lanka gaat. 

Perslancering

De perslancering vond plaats in op het prachtige Westergasterrein bij Restaurant Instock. Een tof concept waarbij ze voedselverspilling tegen willen gaan door samen te werken met de Albert Heijn en vooral te koken met producten die consumenten laten liggen. Naast een heel toffe inrichting spreekt dit concept ons erg aan en willen we daar zeker een keer genieten van een van hun creaties! In Instock was een prachtige tafel ingericht met allerlei heerlijks uit Eerlijk eten. Na het maken van foto’s, kregen we de presentatie over het boek. Het is altijd inspirerend om het verhaal achter het verhaal te horen.

Een must have voor de Ecofabulous levensgenieter.
Met Eerlijk eten krijgt fairtrade het podium dat het verdient.Dit prachtig vormgegeven kookboek neemt je mee in de wereld van fairtrade met tachtig smaakvolle en eenvoudige recepten. De producten die in de recepten worden gebruikt, kun je gewoon in de supermarkt bij jou om de hoek vinden. Het is bijzonder dat een kookboek laat zien voor welke dagelijkse boodschappen je kan kiezen om er zeker van te zijn dat iedere schakel in de handelsketen eerlijk is behandeld. 

“Het eerlijke eten is echt aan het doorbreken. Er is steeds meer belangstelling voor kleinschalige, ambachtelijke gemaakte producten. Dit kookboek laat zien hoe je met mooie, eerlijke ingrediënten iets lekkers op tafel zet. We hopen dat het mensen inspireert om bewuste keuzes te maken bij het doen van inkopen, waardoor boeren en arbeiders aan de andere kant van de wereld kunnen investeren in een betere toekomst. Een banaan, een ananas of een reep chocolade moet in de eerste plaats gewoon lekker zijn. Maar als er een mooi verhaal achter zo’n product zit, smaakt het waarschijnlijk nóg beter.”
(Floortje Dessing)

De recepten in het boek zijn geschreven door gepassioneerde Nederlandse chef en foodies. Zo heeft kookboekenschrijfster, Lisette Kreischer, tien plantaardige recepten ontwikkeld. Ook worstelmaker Samuel Levi schreef een aantal recepten. In ieder recept is minstens één fairtrade product verwerkt. Sacha de Lint, mede-eigenaar van GreenAge: “Dat ik zo veel mogelijk fairtrade ingredienten gebruik, vindt ik niet meer dan logisch. Als ik kan genieten van lekker eten, moeten boeren dat toch ook kunnen?”

Na de presentatie mochten we natuurlijk ook zelf de heerlijke gerechtjes uit het boek proberen. Na afloop van het event kregen we Eerlijk eten mee naar huis samen met enkele Faitrade producten.
Het is echt een geweldig mooi boek. Prachtige foto’s, heerlijke recepten en een prachtig concept.

Ben je zelf benieuwd geworden naar Eerlijk eten?  Eerlijk eten is verkrijgbaar in boekhandels en Wereldwinkels in heel Nederland voor maar €24,95.Benieuwd naar meer foto's van de presentatie? Bekijk hier onder enkele door ons gemaakte foto's. 

Liefs,


RobinGeen opmerkingen:

Een reactie posten