woensdag 12 februari 2014

Wat eten we vandaag: Koppig kippetje uit de oven

Dit Bourgondische Kippannetje heb ik gevonden in 40 recepten voor ovenpannetjes. Ik heb nog nooit een stoofpannetje gemaakt, dus was erg benieuwd. We eten niet meer zoveel vlees, maar kip is lekker en makkelijk klaar te maken. Naast dat kip heel mager is, bevat het ook eiwitten, vitamine B en fosfor, seleen en koper. Het is belangrijk om hygiënisch met kip om te gaan, omdat het vol zit met bacteriën. Zorg er daarom voor dat je alles wat in contact komt met het rauwe kippenvlees goed wordt afgewassen. Zorg er daarnaast altijd voor dat de kip volledig gaar is.








NODIG (voor 2 personen):
- 250 gram kipfilet
- 1/2e ui
- 1 teen knoflook
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 eetlepel maizena of bloem
- 150 ml rode wijn
- 2 eetlepels olijven
- 1 theelepel gedroogde Provençaalse kruiden
- 1 eetlepel olijfolie
- Peper en zout

HOE:
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Snijd de kip in blokjes, snipper de ui fijn en snijd of pers het teentje knoflook.
- Verwarm olijfolie in de koekenpan en bak de kip bruin. Bak vervolgens de ui en knoflook ongeveer 1 minuut mee.
- Voeg de tomatenpuree en de eetlepel maizena of bloem toe en bak deze ook 1 minuut mee. Schenk vervolgens de wijn al roerende in de pan en neem de pan van het vuur. Voeg de olijven en kruiden toe, en maak op smaak met peper en zout.
- Doe het kipmengsel nu in de ovenpannetjes of in een ovenschaal. Dek nu de pannetjes af met de deksel of de ovenschaal met folie, en zet het in de oven.
- Dit koppige kippetje is na ongeveer 30 minuten gaar. Wij aten het kippannetje met quinoa (met wat citroensap) en de champignonnetjes met tijm en zeezout uit de oven.

Bon appétit!

Liefs,

Robin

Bron kip

2 opmerkingen:

  1. Hai Robin,

    Er staat bak de tomatenpuree en bloem/ maïzena mee.
    Hoe bak je bloem ?
    Ik wou zelf graag wortelen oevoegen, moet ik die van tevoren al koken, of in de oven laten garen?

    Mvg,

    Andrea.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Andrea,

    Je kunt de lepel bloem/maïzena meebakken met het mengsel van kip, ui, knoflook en tomatenpuree.
    De wortelen kun je ook ongekookt in een braadslee laten gaarstoven, duurt ongeveer 35 minuutjes (afhankelijk van de dikte)

    Groetjes,

    Robin

    BeantwoordenVerwijderen