zondag 2 juli 2017

Food talks event HelloFresh

Sponsored. We leven in een wereld waarin iedereen vaak druk is. Wanneer we de simpele vraag stellen aan elkaar 'hoe gaat het?' dan krijg je al vaak het antwoord: 'ja het gaat goed, maar ik heb zo ontzettend druk'. De kids moeten naar school, naar sportles, muziekles en ondertussen moet je zelf ook nog eens op tijd op je werk zijn, wil je af en toe wat leuks doen met je partner of vrienden en moet je tot slot ook nog eens iedere dag nadenken over het avondeten. De inspiratie ontbreekt vaak en door deze drukte van alledag ontbreekt er ook vaak een gezamenlijk eetmoment met het gehele gezin. In opdracht van HelloFresh is er onderzoek gedaan naar het gedrag en de houding van Nederlanders ten opzichte van het avondeten. Tijdens het Food talks event, dat vorige week woensdag plaatsvond en waar verschillende food- en lifestyle experts aanwezig waren, zijn wij nog meer te weten gekomen over de rol en de waarde van het avondeten binnen het hedendaagse gezin. Wij willen de uitkomsten van het onderzoek én van het geslaagde Food talks event graag met jullie delen. Tot slot geven we jullie onze tips voor minder stressvolle eetmomenten!
Gezamenlijk eten 

Uit het onderzoek naar het gedrag en de houding van Nederlanders ten opzichte van het avondeten is gebleken dat 89% van de Nederlanders het belangrijk vindt om gezamenlijk met het gezin of de partner te eten. Schokkend vinden wij, dat -ondanks dit hoge percentage- toch 20% van de Nederlandse tweepersoonshuishoudens minimaal 4x per week voor de tv eet. Nu we terugdenken aan de tijd dat wij met elkaar samenwoonden, beseffen we dat ook wij vrijwel iedere keer voor de televisie aten en niet een rustig eetmoment samen met elkaar planden, terwijl we dit eigenlijk wel heel belangrijk vinden. Ook een groot percentage van de ondervraagden in het onderzoek is het erover eens is dat samen tafelen de sociale conversatie stimuleert (80%), terwijl 40% aangeeft regelmatig televisie te kijken tijdens het eten. Lange werktijden, sport, muziekles of andere hobby's van de gezinsleden staat het gezamenlijk eten in de weg.

Stress tijdens eetmoment


Nederlandse ouders ervaren ook regelmatig stress door het avondeten. 52% van de Nederlanders heeft geen inspiratie voor het avondeten en 45% vind het moeilijk om iets te bedenken wat iedereen lust. Uit onze eigen omgeving horen we ook vaak dezelfde geluiden. Ouders vallen vaak in herhaling met het koken van dezelfde gerechten want door alle drukte is er te weinig tijd om na te denken over iets nieuws. 36% van de ouders vindt het daarnaast moeilijk om een gezond gerecht met voldoende groenten te bedenken en 28% vindt het lastig te variëren tussen vlees, vis en vegetarische gerechten. Tot slot vindt een kwart van de Nederlanders het moeilijk om de juiste hoeveelheden in te schatten voor het hele gezin.

Geen stress door HelloFresh!

HelloFresh biedt een uitkomst voor bovenstaande problemen. Je hoeft niet meer na te denken over het eten, niet meer de deur uit voor boodschappen en je weet zeker dat je gezond kookt. Met HelloFresh kun je jouw eigen persoonlijke maaltijdbox samenstellen, gebaseerd op jouw huishouden. Zo kun je kiezen uit kindvriendelijke gerechten, vegetarische gerechten of quick & easy gerechten. Wekelijks krijg je verse ingrediënten en lekkere gezonde recepten thuisbezorgd op het moment dat het jou uitkomt. Op die manier ervaar je minder stress tijdens de eetmomenten en heb je meer tijd over voor je gezin en het samenzijn aan tafel. Het avondeten wordt op die manier een tijd om te genieten van de maaltijd én van elkaar.

Food talks event


Het Food Talks event vond plaats in het Atelier Vijzel in een prachtige, lichte ruimte. Samen met andere bloggers mocht ik, Robin, deelnemen aan de Q&A met food- en lifestyle experts: Milou Turrpijn (hoofdredactrice Womans Health), Dr. Samefko Ludidi (Voedingswetenschapper), Marcus Polman (culinair journalist), Claire van den Heuvel (Oprichtster van Easy Peasy), Janine Breukhoven-Kho (oprichtster Prêt à Pregnant) en Marjolein Hurkmans (Vrouw journaliste). Tijdens het event werd nieuw onderzoeksmateriaal van GfK over de rol en waarde van het avondeten binnen het hedendaagse gezin gepresenteerd. Hierbij stond het avondeten als waardevol moment om samen te zijn als ongestoord geluksmoment centraal. Wij hebben natuurlijk nog helemaal geen kinderen, maar ik heb natuurlijk wel mijn kleine neefje River van 1 jaar. Wanneer ik op hem pas eten we echt sámen en focus ik me op River en niet op mijn telefoon. Vanaf kleins af aan maak ik zelfgemaakte groente- en fruithapjes voor hem en hij is een ontzettend goede eter die letterlijk alles lust.  Ik was heel benieuwd of ik nog nieuwe inzichten op kon doen met betrekking op het avondeten.
Toen we met zijn allen aan één van de twee lange, prachtig gedekte, tafels waren aangeschoven begon het event met een korte presentatie over de onderzoeksresultaten om vervolgens samen met de kopstukken uit de Food Industry verder hierover door te praten. Tijdens de Q&A werden er diverse vragen gesteld waarop vervolgens door de experts werd gereageerd. Herkenbare vragen zoals 'Hoe ga je om met kieskeurigheid?, 'Is kieskeurigheid met betrekking tot eten aangeboren of aangeleerd?' en 'Is uit eten gaan met het gezin voor jou meer een relaxmoment dan samen thuis aan tafel?' kwamen aan bod. We werden door de experts vaak betrokken bij de discussie, wat heel leuk was en voor een gezellige en ontspannen sfeer zorgde. Wat ik echt heel leuk vond was dat Marcus Polman zijn dochter al vanaf 8-jarige leeftijd meenam om samen uit eten te gaan in allerlei verschillende restaurants. Dat is echt een tip die ik later ook mee wil nemen in de opvoeding van mijn kinderen. Ook moest ik erg lachen om het verhaal dat een van de vriendjes van het zoontje van Janine Breukhoven-Kho alleen maar een broodje met kaas at en dat ze dat dan ook maar in huis haalde wanneer het vriendje kwam eten, omdat hij anders niks at. Dat hoop ik later niet mee te hoeven maken met mijn eigen kinderen, haha.

'Wist je dat de gemiddelde Nederlander maar 7 recepten kent en daar elke keer op terugvalt?' Ondertussen konden we genieten van een overheerlijk driegangenmenu. Voor mij volledig plantaardig, want ik ben sinds kort vegan. Hier is super rekening mee gehouden, wat fijn! De starter was vegetarische summer rolls, gevuld met komkommer, mango, noodles, koriander en een soja-vinaigrette. Het tweede gerechtje was een ceviche van avocado met maracuja-dressing, zoete aardappelblokjes, avocadomousse, kumquats en waterkers. We sloten af met een prachtige Buddha bowl met wilde rode rijst, avocado, boerenkool, baby spinazie, zoete aardappel en een sesam-lime-dressing. Alle gerechten waren echt prachtig opgemaakt en smaakten allen even lekker, maar de Buddha bowl was mijn absolute favoriet!

Ik vond het een hele geslaagde en leuke avond gevuld met veel Food Talk en ontzettend lekker eten. Met interessante nieuwe inzichten over de rol van het avondeten op zak en een goodybag met daarin o.a. het kookboek Easy Peasy van Claire van den Heuvel gingen we nadenken of wij, kinderloos, ook stress ervaren rondom het avondeten.


Tips voor minder stressvolle eetmomenten

Zelf merken wij ook dat we af en toe stress ervaren tijdens of voor eetmomenten. We merken beiden vaak dat we soms met te weinig aandacht eten, te veel oog hebben voor andere dingen (laptop, mobiel, tv) en daardoor niet bewust genieten van ons eten. Ook merken we dat we vaak zo snel eten dat we in minder dan 10 minuten alweer iets anders aan het doen zijn, terwijl het juist zo belangrijk is om de tijd te nemen voor het eten en het te zien als een momentje van rust. Het leven zelf is namelijk al stressvol genoeg dus wij willen graag onze tips delen voor minder stress tijdens het eetmoment.


1. Wees voordat je begint met eten eventjes stil en dankbaar
Het is eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend dat we elke dag kunnen eten waar we trek in hebben en dat het iedere keer avond voor je neus op tafel staat. Het is goed om hier af en toe even bewust bij stil te staan. Hierdoor kun je bewuster genieten van het eten en zul je ook minder gehaast en snel je eten opeten.


2. Mindful eten
Eigenlijk is dit gekoppeld aan punt 1, maar probeer eens mindful te eten. Wat proef je? Hoe voelt het in je mond? Het klinkt gek, maar je zou gemiddeld 20 keer op een hap moeten kauwen voor een optimale spijsvertering. Hoe vaak kauw jij eigenlijk? Eet je mindful of schrok je je eten snel naar binnen voor je naar je volgende afspraak moet? Door mindful te eten, geniet je veel meer van je maaltijd.


3. Spreek met jezelf en met je partner/kinderen af dat de mobieltjes tijdens het eten even worden uitgezet.
Tegenwoordig is het zo normaal om constant je mobiel in je hand te hebben en ook de kinderen kunnen in deze tijd echt niet meer zonder. Mobieltjes zijn tijdens het eten helemaal niet noodzakelijk. Wanneer je je aandacht tijdens het eten namelijk moet verdelen tussen het eten en je mobieltje dan ben je niet volledig bewust bezig met wat je eet. Te veel afleiding tijdens het eten zorgt ervoor dat je hersenen niet goed registreren wat je hebt gegeten, met als gevolg dat je al snel meer eet dan daadwerkelijk nodig. Een goede reden dus om de mobieltjes van tafel te houden tijdens het eetmoment!


4. Samen eten bereiden Een tip van Dr. Samefko Ludidi (Voedingswetenschapper, vader en blogger voor Vondelgym) waar ik me helemaal in kan vinden, is om samen eten te bereiden. Hiermee creëer je een positief gevoel rondom eten. Neem de tijd voor het koken van een maaltijd en het hoeft echt geen ingewikkeld recept te zijn, maar geef iedereen een rol. Het wassen van de groenten, het snijden, de tafel dekken; er is genoeg te doen. De samenwerking zorgt voor een positieve vibe en de nodige voorpret. Je zult merken dat iedereen trots is op zijn of haar bijdrage aan een lekkere maaltijd.


5. Plan vooruit
In alle drukte moet er vaak op het laatste moment gekookt en gegeten worden waardoor het eetmoment al snel stressvol wordt. Dit kun je voorkomen door vooruit te plannen. Mealprepping is daar een voorbeeld van. Bedenk op zaterdag of zondag wat je de rest van de week gaat eten en plan desnoods vooruit. Maak er een gezellige kookmiddag van met je gezin of partner en maak alvast eten klaar voor de komende dagen. Zo hoef je de rest van de week minder na te denken en heb je meer tijd tijdens het eetmoment met je partner of gezin.


Hello Food Festival

Nu we het toch over HelloFresh hebben, wist je dat zij op 2 juli hun vijfjarig bestaan vieren met het Hello Food Festival? Een nieuw foodfestival tussen de appelen de perenboomgaarden op het idyllische Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek. Ga voor meer informatie naar de website van HelloFresh of bestel hier gelijk je kaartjes.


Liefs,

Robin & Naomi
Ceviche van avocado

Spring rolls


Buddha bowl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten