vrijdag 4 november 2016

Gezond ontbijtje: Speltscones met clotted cream en aardbeienjam

Mijn moeder maakt wel eens scones: kleine broodjes die hun oorsprong in Schotland vinden. Het recept van voor deze speltscones vond ik op de website It's a foodlife. Wij zijn dol op scones. Kleine broodjes gevuld met clotted cream en jam. Zowel de clotted cream als de jam maken we zelf. De jam wordt alleen gemaakt van chiazaad en jam. Heel puur!


Spelt
We gebruiken in dit recept speltbloem. Spelt bevat iets meer eiwitten en vetten dan tarwe waardoor het langer voor een verzadigd gevoel zorgt. Daarnaast heeft spelt andere teeleigenschappen dan tarwe en een dikkere beschermlaag waardoor er minder kunstmest en pesticiden nodig zijn dan bij tarwe. Tarwe en spelt komen uit dezelfde familie en bevatten allebei gluten en ongeveer evenveel vezels. Mensen die geen gluten kunnen verteren kunnen dus ook geen spelt eten, want ook spelt bevat deze eiwitten.

Scones

NODIG:
  • 250 gram speltbloem
  • 50 gram roomboter
  • 1 ei
  • 75 milliliter havermelk
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 1 eetlepel wijnsteen bakpoeder
  • Snufje zout

HOE:
  • Verwarm de oven voor op 225 graden.
  • Smelt de boter in een pannetje op het vuur.
  • Meng de bloem, het bakpoeder en het zout in een kom door elkaar. 
  • Klop de melk en het ei los. Houd 1 eetlepel apart om de scones mee in te strijken.
  • Voeg de rest van het ei-melk mengesel bij bloem en kneed het tot er een samenhangend deeg ontstaat. 
  • Bestuif je aanrecht met wat bloem of beleg het met bakpapier. Rol het deeg uit tot het ongeveer 1,5 cm dik is. 
  • Gebruik een slag met een doorsnee van ongeveer 6 cm en steek rondjes uit het deeg. Verdeel de bolletjes op de bakplaat en bestrijk met het ei. 
  • Bak de scones in ongeveer 12 minuten gaar. 

Clotted Cream

NODIG:
  • 125 milliliter slagroom
  • 25 milliliter mascarpone

HOE:
Klop de slagroom, met een staafmixer, half stijf in een schone beslagkom. Voeg vervolgens de  de mascarpone toe en meng het goed door elkaar.


Aardbeienjam

NODIG:
  • 200 gram aardbeien
  • 4 eetlepels water
  • 2 eetlepels chiazaad

HOE:
  • Was en ontkroon de aarbeien. Verhit de aardbeien samen met het water in een steelpannetje op laag vuur. Wanneer de aardbeien zacht worden, kun je ze fijn drukken met een vork.
  • Voeg de chiazaadjes toe en roer door op laag vuur.
  • Haal de pan van het vuur en laat de jam helemaal afkoelen. Je kunt de jam ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren. 

Liefs,

Robin

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen