woensdag 26 oktober 2016

Travel: de leukste foodhotspots in Warschau

Warschau, een stad waar ik eigenlijk weinig verwachtingen van had. Als ik denk (of ik kan beter zeggen: dacht) aan Polen had ik toch een bepaald beeld: grauw, oud en niet echt hip. Als ik aan mensen vertelde dat ik naar Warschau ging, dan kreeg ik al een snel een reactie als: 'Warschau, wat moet je daar nou weer?' We kennen allemaal de Poolse arbeiders die in Nederland werken, dit geeft al snel een beeld dat er toch wel wat armoede heerst in Polen. Tot mijn verbazing geeft Warschau echt een tegenovergesteld beeld.  Het is een schone, hippe, moderne stad, waar je op genoeg plekken lekker en gezond kunt eten. Met mooie gebouwen en een prachtige indrukwekkende geschiedenis. Op iedere hoek van de straat vind je wel een leuke healthy hotspot waar ze vegetarisch, vegan of biologisch eten serveren. Echt ideaal voor mij, als echte foodie! In deze blog zet ik alle hotspots voor je op een rijtje die je écht niet mag overslaan.







1. Aïoli

Aioli is echt één van onze favoriete eetgelegenheden van Warschau geworden. We hebben hier in vier dagen tijd wel 3x gegeten. Een ontbijtje, een lunch en een diner, en nog heb je lang niet alles geproefd. Dit Mediterraanse restaurant is ook erg populair onder de locals. Op de kaart vind je van alles: burgers, tapas&mezzes, pizza's, pasta & salades. De eerste keer genoten van een heerlijke Casarecce Chicken salade met pasta, gegrilde kip, feta, sla, komkommer, cherry-tomaatjes, gegrilde limoen en een saus van aïoli (of crouse). Daarnaast bestelden we de Kofta Mezze, dit waren stokjes van gegrilde kip, chopped beef, worstjes, met hummus, mint-yoghurt, guacamole en flatbread. Tot slot hadden we de Falafel Tabouleh salade met kikkererwten-falafel, zoete aardappel falafel, walnoten, hummus, granaatappel en flatbread. Het was echt allemaal zo ontzettend lekker!
De tweede keer toen we hier aten namen we een ontbijtje en deze smaakten ook allemaal heerlijk. De derde keer kozen we alle drie voor een verse pasta en die smaakten ook heerlijk. Het liefst willen we alles uitproberen van deze kaart, dus we moeten snel nog eens terug. Mocht je naar Warschau gaan dan mag je Aïoli echt niet overslaan!
Adres: Swietokryzska 18






2. Tel Aviv

Tel Aviv is net als Aïoli ook een populaire plek voor het volk in Warschau. Het is het allereerste suikervrije restaurant in Warschau. Het is hier niet zo toeristisch en de sfeer is relaxt. Tel Aviv is naast suikervrij ook vegan en staat bekend om hun hummus, falafel & glutenvrije- toetjes. Ze gebruiken lokale producten en zeggen: 'koop lokaal en denk globaal'. Je vind hier de meest geweldige soorten hummus: gedroogde tomaten, rode bieten, kruidnagel, munt.
Toen wij hier aten kozen voor de Big Israeli Breakfast. We namen dit als lunch op aanraden van twee mensen die naast ons zaten en het was echt geweldig: 'shakshuka, hot Israeli burekas, hummus, babaganoush, sunflower labneh, tofeta, kalamata and mammoth olives, sugar-free jam, fresh fruits, basket of bread, vegan butter'. Daarnaast kozen we ook voor: Mediterranean breakfast: 'vegan chorizo sausages, grilled tomato, aioli, lemon relish, millet groats with homemade sunflower milk with pineapples and dates, fresh vegetables, fresh fruits, basket of bread & vegan butter'. 
Ook dit was weer hemels. We hadden dus 2 ontbijtjes besteld voor z'n 3'en en het was nog veel te veel. Ook hier MOET je echt heen als je in Warschau bent!
Adres: ul. Poznanska 11





3. Targ Sniadniowy

Elke zaterdag is er in Warschau een geweldig leuke foodmarket. Het ziet eruit als een soort klein mini foodfestival, met allerlei foodkraampjes. We keken onze ogen uit, wat is Warschau hip zeg! Hier hebben we de typisch Poolse pierogi uitgeprobeerd. Pierogi zijn een soort tasjes van ongerezen deeg met verschillende vullingen. Ze zijn vergelijkbaar met dumplings of ravioli. De pierogi Ruski is erg populair in Polen, deze is gevuld met aardappel, ui en kaas.
Naast de pierogi hebben we hier ook genoten van een lekkere juice en heerlijk vers gemaakte springrolls. Mocht je hier heen willen gaan, let er dan wel op dat het niet midden in het centrum ligt maar een stuk erbuiten. Wij hadden fietsen gehuurd en het adres in getikt in Google Maps en konden het zo makkelijk vinden.
Adres: Gimnazjum nr 55, aleja Wojska Polskiego 1a


4. Krowarzywa

'Help red een koe', dat is de letterlijke vertaling van dit eco-viendelijke vegan hamburgerrestaurant.
Dit is niet een plek om te gaan zitten voor een rustige lunch, het is klein, druk en het draait allemaal om de perfecte burger. Bij Krowarzywa tref je bejaarden, scholieren, toeristen & locals. Ondanks dat het druk is, is het personeel erg snel en zijn de burgers echt overheerlijk. Het was wel echt vrij onmogelijk eten, we zaten echt helemaal onder maar het was verrukkelijk. De burgers worden allemaal ter plekke gemaakt, verser dan dit kan het niet. De broodjes worden ook zelfgemaakt op basis van plantaardige melk en ook de sauzen zijn zelf gemaakt. Wij kozen voor de Warzywex burger en de Cieciorex burger, echt beide heerlijk, vooral met de dille saus. Oh en de prijs? Slechts een paar euro per burger.... Ook dit mag je écht niet overslaan bij een bezoekje aan Warschau. Cheap, lekker & vers!
Adres: Hoża St. 29/31 en Marszałkowska St. 27/35


5. Youmiko

M'n zusje en ik zijn echt gek op sushi. We vonden dat een sushi avond in Warschau dan ook niet mocht ontbreken. Via tripadvisor bekeken we waar de beste sushi restaurants zaten. We kwamen Youmiko tegen, een sushi restaurant waar alle sushi plantaardig is. Hier eet je sushi zoals je het nog nooit hebt gegeten. De smaak combinaties zijn echt super creatief bedacht. Het enige minpuntje vond ik dat er bij bijna elke sushi flink wat wasabi verstopt zat en ik ben daar zelf niet zo dol op.
Bestel vooral de 'sushi cake', deze was zo intens lekker!
Adres: Hoża 62




6. Trattoria Rucola

Ook Italiaans, mijn favoriete keuken, mocht natuurlijk niet ontbreken tijdens deze citytrip. Ook hier zijn we meerdere keren geweest omdat het zo abnormaal lekker was. Je hebt hier keuze uit tientallen pasta's, pizza's en salades en de kwaliteit is echt top. Je kunt bij Trattoria Rucola kiezen uit een kleine of grote pizza. De grote was echt immens HUGE. M'n vader kreeg hem gewoon amper op. De prijzen vallen ook best mee, voor 35 Zloty (8 euro) eet je al een lekkere pizza of pasta. Ook de salades bij Trattoria Rucola zijn heerlijk. Wij genoten van een salade Pollo e Gorgonzola en de salade Insalata di Zucca e Gamberi (met gamba's) en het was op en top genieten.
Adres: Krucza 6/14 
Francuska 6
Miodowa 1





7. Nice cream factory

Per toeval kwamen we deze geweldige ijssalon tegen. Hier eet je ijs gemaakt van alleen maar natuurlijke ingrediënten. Wat zo bijzonder aan Nice Cream is, is dat het ijs ter plekke voor je wordt bevroren via een bepaalde techniek. Je kiest hier een basis (yoghurt, sorbet, (soja)melk) en voegt daar vervolgens 1 of meerdere smaken aan toe en eventueel nog toppings. Je kunt hier eindeloos mee variëren! Ik koos voor een ijsje op basis van yoghurt, met frambozen en bosbessen en stukjes oreo erin verwerkt. Het was echt ontzettend lekker!
Adres: Chmielna, 9/5


8. Stara Kamienica

Dit restaurant vonden wij op Tripadvisor. Hij stond op plaats nummer 1 van goedkope restaurants in Warschau, dus dat wilden we wel uit proberen. Het was echt zeker de moeite waard! De bediening bij Stara Kamienica is super, ze spraken heel goed Engels en waren erg servicegericht en gastvrij.
M'n zusje en ik deelden de risotto met vis (dikke aanrader) en de Chitara spaghetti with beaf . Het was echt abnormaal lekker. Leuk aan dit restaurant is dat er vaak live muziek is en dat je er ook een klein terras buiten is voor als het mooi weer is. De prijzen lagen hier alleen wel wat hoger dan bij de andere bovenstaande restaurants maar alsnog was het totaal niet duur (in vergelijking met Nederland). Ik heb helaas geen foto's kunnen maken aangezien het buiten al te donker was.
Adres: Widok 8

Dit waren al mijn (food)hotspots van Warschau. Mocht je nog twijfelen, niet doen en gewoon gaan! Warschau heeft zo ontzettend veel leuke food hotspots, ik heb nog tientallen andere hotspots op mijn lijstje zijn en ben nog lang niet uitgekeken en uitgegeten. Als jij nog tips hebt, laat het me weten in de comments.

Liefs,

Naomi

1 opmerking:

  1. grappig dat er mensen naar warschau gaan over eten bloggen en de rijke en gevarieerde poolse keuken op een paar pierogis na geheel links laten liggen...

    BeantwoordenVerwijderen