zondag 4 september 2016

Arabische Shakshuka

Dit moeilijk uit te spreken recept (Shakshuk.. shuka.. shak.. wat?) is niet weg te denken uit de Arabische keuken. Dit eenpansgerecht is eigenlijk niet meer dan eieren in een pittige tomatensaus met wat kruiden. De eieren worden gepocheerd in een pittig groenten- en bonenmengsel op basis van een tomatensaus. Het wordt in het Midden Oosten vooral als lunch of avondmaaltijd geserveerd, maar in sommige Arabische landen wordt het zelfs als stevig ontbijt gegeten.. Voor mij iets te pittig zo op de vroege ochtend! Je kunt het gerecht serveren met een stukje brood en een frisse salade, of je serveert het met wat rijst of couscous. Verder kun je natuurlijk eindeloos variëren in de kruiden en groenten die je toevoegt. In deze versie hebben we wat bonen en feta toegevoegd, zodat je er verder niets meer bij hoeft te serveren en je toch een verzadigend gevoel hebt!



NODIG (voor 2 personen):

  • 3 eieren
  • 1 (flinke) ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 el harissa 
  • 1 blikje kidneybonen
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 100 gram feta
  • 3 el tomatenpuree
  • 1 paprika
  • 1 tl komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 tl kaneel
  • handvol verse koriander of peterselie
  • zout/peper/olijfolie
HOE:
  • Pel de ui en knoflook en snijd de ui fijn en pers de knoflook uit.
  • Verhit in een koekenpan de olijfolie en fruit hierin de knoflook en de ui.
  • Doe de komijn, kurkuma en kaneel erbij en bak even mee.
  • Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd deze in blokjes. 
  • Doe de harissa, de paprika, de tomatenblokjes en de helft van de verse koriander erbij en roer goed door.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Was de bonen en voeg deze bij de saus. 
  • Laat de saus zo'n 15 min. op laag vuur zachtjes koken. 
  • Maak 3 kuiltjes in de saus met een lepel en breek boven ieder kuiltje een ei. Laat de pan op laag vuur staan en laat het eiwit langzaam in de saus stollen. Het eigeel mag nog best wat vloeibaar zijn. Het garen van de eieren duurt ongeveer 6-10 minuten. 
  • Verkruimel de feta over het mengsel en bestrooi vlak voor het serveren de rest van de koriander of met wat verse peterselie.
Eet smakelijk!

Liefs,

Naomi

1 opmerking: