maandag 18 april 2016

Meatless Monday: Zoete aardappel-wortelsoep met rijst

Weet je dat rijst het meest gegeten product ter wereld is? Er wordt ongeveer 235 gram rijst per dag per persoon gegeten en in Nederland eten we gemiddeld 11 gram rijst per dag. Er bestaan maar liefst 100.000 verschillende rijstsoorten. Zilvervliesrijst is de meest pure rijst en bevat nog de meeste voedingsstoffen. Wij gebruiken zelf dan ook het liefst zilvervliesrijst en het is raadzaam om in plaats van witte rijst zilvervliesrijst te gebruiken vanwege de hogere voedingswaarde. Door de rijst en zoete aardappel, die veel vezels bevatten, is dit een voedzame en vullende soep. De quinoa zorgt voor de nodige eiwitten. De eiwitsamenstelling van quinoa is bijna net zo compleet als die van vlees. Dit maakt het een perfecte vleesvervanger en zo zorg je dat je ook wanneer je een vegetarische maaltijd op tafel zet de nodige eiwitten binnenkrijgt!



NODIG (4 kommen soep): 
  • 75 gram quinoa
  • 500 gram wortels
  • 4 kleine zoete aardappels in blokjes 
  • 50 mililiter kokosmelk
  • 2 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 100 gram zilvervliesrijst
  • 1 theelepel Garam Masala
  • 3 theelepels kerriepoeder
  • 3 theelepels nootmuskaat
  • 1,5 liter groentebouillon
  • Olijfolie / Peper / Zout

HOE:
  • Fruit de rode ui in een eetlepel olijfolie in een grote soeppan. Pers de knoflook uit en bak kort mee. 
  • Maak 1,5 liter kokend hete groentebouillon en voeg dit toe aan het ui-knoflook mengsel. Voeg ook de ongekookte rijst toe. 
  • Voeg wanneer de soep kookt de in stukjes gesneden zoete aardappel en wortel toe en zet het vuur lager. Voeg ook het kerriepoeder en nootmuskaat toe.
  • Zet het vuur lager en laat de soep ongeveer 15 minuten koken tot de zoete aardappel en wortel zacht zijn. Wil je dat de soep iets dikker wordt? Kook dan zonder deksel, maar blijf wel goed roeren!
  • Kook ondertussen de quinoa gaar volgens de verpakking. 
  • Voeg de kokosmelk aan de soep toe toe en proef of je nog zout en peper wilt toevoegen. Pureer de soep.
  • Verdeel over de kommen en garneer met wat quinoa. 

Liefs,

Robin


In het boek Eerlijk Eten vond ik de informatie over rijst en quinoa. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen