zaterdag 13 juni 2015

Wat eten we vandaag: Brioche broodjes by Susan Aretz

Een aantal weken geleden waren wij in de kookstudio van Neff waar we een leuke workshop kregen van Susan Aretz. Susan heeft net een nieuw kookboek uitgebracht :  Wat eten we vandaag?'. Dit boek staat vol met overzichtelijke weekmenu's, uitgewerkte boodschappenlijstjes, lekkere ontbijtjes, tussendoortjes en toetjes. Susan geeft de beste tips voor gevarieerd, seizoensgebonden, budgetvriendelijk, makkelijk, snel maar vooral lekker eten voor het hele gezin, met kinderen van alle leeftijden. Tijdens de workshop maakten wij o.a brioche broodjes. Dit recept staat niet in Susan haar boek maar werd speciaal ontwikkeld voor de workshop.






Wat is brioche?
Een brioche is en zacht, zoet wit brood, dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Het is zo licht en luchtig dat het eigenlijk niet echt een brood is maar eerder een cake. De volmaakte brioche is een subtiel evenwicht tussen een vochtig mondgevoel en een volle boterachtige smaak.
Susan had voor ons al wat voorwerk gedaan en had het deeg al gemaakt. Wij moesten alleen nog mooie ronde bolletjes ervan maken.

NODIG (voor 12 brioche bolletjes):
- 8 g gist
- 4 el warm water
- 2 el warme melk
- 55 gram suiker (je kunt hiervoor ook kokosbloesemsuiker gebruiken of een andere natuurlijke zoetstof)
- 1/4 tl grof zeezout
- 400 g bloem
- 165 g zachte boter, in blokjes
- 2 eieren
- 1 ei losgeklopt
- sesamzaadjes


HOE:
Het deeg:
Het deeg maak je door de gist op te lossen in warm water en 5 minuten te laten staan. Het gaat dan borrelen. Dat is een teken dat de gist gaat werken. Meng in de tussentijd de melk, suiker en zeezout, tot de suiker goed is opgelost.
Nu is het een kwestie van de boter verkruimelen in de bloem. Je wrijft de boter met je vingers net zo lang door de bloem tot alles is opgenomen en je een kruimelig geheel hebt, dat lijkt op zand. Maak een kuiltje in de bloem en breek hier de eieren in. Doe er nu het gistmengsel bij en dan gaat het kneden beginnen.
Deeg kneden
Als je 'm hebt doe het kneedgedeelte in een (Kitchenaid) keukenmachine met deeghaak. Als de eieren en het gistmengsel zijn opgenomen door de bloem kan het melkmengsel erbij. Vanaf nu is het een kwestie van 10 minuten de machine goed laten kneden, tot het deeg van de kom loslaat. Heb je geen keukenmachine dan is het tijd om je spierballen aan het werk te zetten en het deeg, net als in de machine, 10 minuten te kneden. Het is een redelijk nat deeg, maar voeg geen bloem toe!, je kneedt net zolang tot je deeg mooi elastisch is.
Leg het deeg in een kom, dek die af met vershoudfolie en zet op een warme plek weg om te laten rijzen tot het in volume is verdubbeld. Dit kan, afhankelijk van waar je het zet, 1 – 3 uur duren.

Home made brioche broodjes
Haal het deeg nu uit de kom, kneed de lucht eruit, en verdeel het in gelijke bolletjes. Leg die, met genoeg afstand ertussen, op een bakplaat en dek af met een schone theedoek. Zet dit terug op de warme plek en laat nog een uur rijzen. Verwarm aan het eind van dat uur alvast je oven voor op 175C. Na een uur rijzen heb je prachtige broodjes die je nog even bestrijkt met wat losgeklopt ei en bestrooit met sesam. Bak ze dan, in het midden van de oven,  30-35 minuten tot ze mooi goudbruin en gaar zijn. Haal uit de oven en laat even afkoelen op een rooster.

Serveren
- Serveer ze als broodje voor een zelfgemaakte hamburger
- Besmeer met mierikswortel, beleg met rucola en gerookte zalm en wat plakjes avocado &  partjes grapefruit als broodje bij een weekend lunch
- Of zo, vers uit de oven met roomboter, nutella en verse frambozen (mijn favoriet!)


Liefs,
Naomi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten