zaterdag 28 februari 2015

Evenement: Kookworkshop Florida grapefruit met Mathijs Vrieze

Vorige week hadden wij een super leuke inspirerende culinaire workshop over de Florida Grapefruit. Deze werd gegeven in de Kookfabriek en tv-chef Mathijs Vrieze liet zien hoe de bijzondere smaak van Florida grapefruit tot zijn recht komt in verschillende gerechten. De Florida grapefruit zijn het zoetst en het sappigst tijdens de wintermaanden. Vandaar dat dit dé tijd is om de Florida grapefruit te verwerken in gerechten. Om te laten zien hoe we de grapefruit kunnen gebruiken bij zowel een voor-, hoofd- en nagerecht ontwierp Mathijs recepten voor een compleet driegangendiner. Voor hem draait koken volledig om het bereiden van gezond en lekker eten, met gebruik van verse seizoensproducten. Daarbij moeten de recepten vooral gemakkelijk en toegankelijk zijn. De recepten die hij heeft ontwikkeld zijn simpel te maken en gezond.Over Florida grapefruit
Florida grapefruit zijn, zoals ik al eerder zei, het zoetst en sappigst tussen januari en maart, deze maanden zijn daarmee het hoogseizoen. Door de unieke vruchtbare bodem en het zonnige subtropische klimaat in Florida, zijn daar de groeiomstandigheden ideaal voor deze vrucht. De grapefruits zijn niet alleen rijk aan smaak, maar ook aan vitamine C. Een halve Flordia grapefruit bevat maar liefst 100% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Daarom is dit winterse fruit perfect om de gezondheid en vitaliteit te verhogen. Voor meer informatie over de Florida Grapefruit kijk je op hun website of op de Nederlandse facebookpagina.

Over de chef-kok
Mathijs Vrieze leerde ons verschillende recepten maken met de grapefruit. Mathijs is Nederlands jongste Tv-kok en betsellerauteur van kookboeken. De kern van Mathijs' visie is gezond en lekker eten met gebruik van duurzame en verse ingrediënten. Hij is van het échte koken, zonder pakjes en zakjes maar toch binnen een half uur een gezonde maaltijd op tafel. Gezond, lekker, duurzaam, biologisch, vers en toegankelijk! Kijk voor meer informatie op zijn website.

De workshop
Tijdens de workshop kregen we informatie over Florida Grapefruit en maakten we drie heerlijke toegankelijke recepten samen met Mathijs. Hij leerde ons daarnaast handige trucjes, bijvoorbeeld hoe het beste een grapefruit te snijden in partjes. Dit was nog best een lastige opgave, en tijdens de battle 'Grapefruit snijden' bakten wij er helemaal niets van! (Inmiddels gaat het al een stuk beter Mathijs, oefening baart kunst!). We maakten ten eerste een heerlijk voorgerecht: 'Een frisse salade met gerookte zalmcrostini en een pittige grapefruit salsa met bosui en avocado'. Daarnaast het hoofdgerecht: 'Heerlijke malse kippendijtjes gesmoord in een kruide curry met kokosmelk, geserveerd met rijst'. En tot slot het toetje, 'Een lekker fris kwarkdessert met gegrilde grapefruit en warme krokante nootjes'. Houd onze blog in de gaten want de recepten komen er binnenkort alle drie op!

Bekijk hieronder de foto's voor een impressie van de leuke workshop.Liefs,

Naomi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten