maandag 9 januari 2017

Bij de borrel: Spanakopita flapjes

Spanakopita of wel Griekse filodeegflapjes met spinazie en fetakaas zijn ideaal voor bij de borrel. Het is een klassiek Grieks gerecht wat lettelijk spinazietaart betekend. Wij maakten de kleine versie, bourekia, een soort kleine appelflappen.











NODIG (voor 16 stuks)
  • 8 grote vellen filodeeg
  • 500 gram spinazie
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gram Griekse feta
  • 1 ei
  • handjevol dille
  • peper/zout/olijfolie


HOE:
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Pel en snipper de uitjes en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een grote pan met een klein scheutje olijfolie.
  • Voeg nu beetje bij beetje de spinazie toe en ga zo door totdat alle spinazie geslonken is
  • Breng de spinazie op smaak met peper en zout en laat het goed uitlekken. Hoe minder vocht, hoe beter.
  • Doe de spinazie in een kom. Verkruimel de feta erboven.
  • Hak de dille fijn en voeg dit er ook bij.
  • Breek een eitje boven de vulling en meng alles door elkaar. Breng de spinazievulling op smaak met peper en zout.
  • Neem een vel filodeeg en bestrijk deze royaal met olijfolie. Leg er een tweede laag filodeeg op. Ook deze bestrijk je met een klein beetje olijfolie. 
  • Snijd het filodeeg in 4 gelijke repen.
  • Leg een lepel van de spinazievulling op het filodeeg en vouw het diagonaal dubbel. Vervolgens vouw je dit ook weer dubbel. Is het filodeeg te droog, bestrijk het dan met iets olijfolie. Ga zo door totdat je een mooi driehoekje overhoud.
  • Leg de filodeegflapjes op een bakplaat bekleed met bakpapier
  • Bestrijk de hapjes tot slot met nog een beetje olie en bak de spanakopita in 13 minuten goudbruin.
  • Serveer de spanakopita met Griekse tzatziki

Liefs,

Robin 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen