dinsdag 25 oktober 2016

Gezond ontbijtje: Choco-banana pancakes

Stapels met fluffy pancakes bak ik het liefst elke dag. Vandaag deze pannenkoeken van havermout, banaan en rauwe cacao. De cacao  is een anti-oxidant en geeft je immuunsysteem een oppepper. De pannenkoekjes zijn ook al lekker zonder extra topping. Door de banaan zijn ze al lekker zoet!

Rauwe cacao

Rauwe cacao is een van de beste superfoods uit de natuur omdat het diverse mineralen bevat en een unieke samenstelling van voedingsstoffen heeft. Rauwe cacao is 's werelds grootste natuurlijke bron van magnesium, essentieel voor de mens. Magnesium beschermt tegen hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diatbetes en botontkalking en is daarom ook onmisbaar voor het creƫren en onderhouden van een goed gebit en gezonde botstructuur. Tevens verhoogt het de hersencapaciteit, verbeterd het onze bloedcirculatie, is het spierontspannend en is het de meest krachtige stressbestrijder van alle mineralen! Tenslotte stimuleert rauwe cacao het geluksgevoel vanwege het hoge serotonine gehalte. Wij gebruiken rauwe cacaopoeder, te koop in de biologische winkel. Hier kun je bijvoorbeeld 's ochtends een lepel van door je yoghurt of havermout doen.

NODIG: (voor 4 pannenkoekjes):
  • 200 milliliter (plantaardige)melk 
  • 100 gram havermout 
  • 1 ei 
  • 1 banaan 
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels rauwe cacao (te koop bij biologische winkels) 
  • Optioneel een handjevol bosbessen

HOE:

  • Snijd de banaan in kleine stukjes en stop het samen met de havermout, de sojamelk, het ei en de rauwe chocoladepoeder in de blender tot er een glad mengsel ontstaat. Laat het ongeveer 15 minuten staan zodat de havermoutvlokken zich uitzetten.
  • Verwarm een koekenpan en bak de pannenkoekjes in een klontje boter of nog gezonder, in wat kokosolie (wel extravierge, hier zit de kokosgeur nog in en is gezonder dan geurloze kokosolie). Ik doe het beslag meestal in een maatbeker, zodat je makkelijk kunt schenken en doseren. Je kunt de pannenkoekjes zo groot en dik maken als je wilt.
  • Bak de pannenkoekjes tot ze rondom bruin zijn. Ik vind het zelf altijd lastig om te bepalen wanneer de onderkant goed is. Maar mijn oma zegt altijd: 'wacht tot de kantjes bruin (NIET zwart!) zijn en ook de bovenkant licht gestold is en draai ze dan om'. Tot nu toe werkt het prima ;).
  • Je kunt de pannenkoekjes makkelijk warm houden door een bord op een kommetje heet water te zetten en ze af te dekken met aluminiumfolie.


Eetsmakelijk!

Liefs,

Robin

2 opmerkingen:

  1. Lekker! Ik las laatst ergens dat chocolade in de ochtend erg goed is ergo: chocoladecake is een gezond ontbijt.. haha! Dit recept lijkt me een stuk gezonder. Ik maal de havermout ook nog wel eens fijn met de keukenmachine, dan krijg je een soort meel en is de structuur iets fijner.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat lekker! Ik maak ook graag bananenpannenkoeken met cacaopoeder erdoorheen, maar dit doe ik altijd zonder melk en havermout. Misschien ook lekker om het eens op jullie manier te proberen :)

    BeantwoordenVerwijderen