woensdag 25 mei 2016

Gezonde Amuse: Frisse amuse van zalm en rode biet

Gesponsord artikel - Van Jacob's Creek ontvingen wij één van hun heerlijke witte wijnen samen met een prachtig bord. Zij hebben ons gevraagd om een gerecht te bereiden welke zal worden geserveerd met één van hun wijnen tijdens het Jacob's Creek Our Table event. Vol enthousiasme gingen we aan de slag en bedachten hiervoor een heerlijke amuse met de aardse smaken van biet en zalm die goed passen bij Pinot Grigot van Jacob's Creek. Tijdens het event, dat plaatsvindt op een prachtige locatie, namelijk het restaurant Meat West in de Foodhallen in Amsterdam, op 4 juli staan de heerlijke wijnen van Jacob's Creek met bijpassende gerechten centraal.  Slechts 75 personen kunnen bij dit exclusieve vijf-gangendiner aanwezig zijn  Meld je aan via Jacob's Creek en maak kans om 2 kaarten te winnen voor dit unieke culinaire event. We zouden het heel leuk vinden als we jou terugzien bij het evenement! Doe je ook mee?

Jacob's Creek

De wijnen van Jacob’s Creek komen uit Australië. Al meer dan 60 jaar zijn de wijnmakers van Jacobs Creek voortdurend bezig om de meest interessante en levende wijnen met een vleugje Australië te produceren. Wijnen die passen bij elke gelegenheid en veel verschillende gerechten. Wijnen die altijd makkelijk zijn om in huis te hebben, omdat je ze veelzijdig in kunt zetten. Handig!


"Met al meer dan 7.000 onderscheidingen in de afgelopen 30 jaar behoort Jacob’s Creek inmiddels tot de bekendste Australische wijnhuizen ter wereld met heerlijk frisse, elegante en karaktervolle wijnen."

Pinot Grigio

De wijn die bij onze amuse geserveerd wordt, is de Jacob's Creek Classic Pinot Grigio: een frisse, kruidige, soepele witte wijn. Fijn, want wij houden wel van witte wijn! De Pinot Grigio is een frisse en fruitige wijn met kruidige tonen van zoete appel en citroentaart. Klinkt heerlijk toch? Speciaal aan deze wijn is dat de druiven 's nachts tijdens koude temperaturen worden geplukt voor een optimale frisheid. De amuse die wij bij deze wijn bedachten, heeft de aardse smaken van zalm en rode biet die perfect aansluiten op deze frisheid!

Frisse amuse van zalm en rode biet

Deze amuse is fruitig met een frisse touch en combineert daardoor perfect met het frisse, kruidige fruitige van de Pinot Grigio. Wist je dat niet alleen citroen goed matcht met zalm? Ook sinaasappel doet het goed met deze vette vissoort. In de dressing mengen wij sinaasappelsap en citroensap en dit vormt een uitstekend tegenwicht tegen het vet van de vette vis. 

De chilipeper in deze amuse geeft de amuse net iets meer pit. In deze pepers zijn vaak fruitsmaken te proeven en daarom combineert de peper goed met het frisse van de sinaasappel. 

Het geheim van het succes van rode bieten is de vreemde combinatie van zoet een aards als contrast met ingrediënten die vooral zout of zuur zijn. Daarom combineert de biet in deze amuse perfect met het zure van de citroen en het zoute van de gerookte zalm. 

De munt ter garnering fleurt op met pittige smaken en combineert daardoor uitstekend met het scherpe van de chilipeper.
Kortom, een frisse amuse waarbij de ingrediënten perfect op elkaar en op de bijpassende wijn aansluiten en zorgen voor een ware smaaksensatie!


NODIG  (voor 1 persoon):
 • 30 gram gerookte zalm
 • een kleine rode biet (voorgekookt)
 • 1 theelepel sinaasappelsap
 • 1 theelepel citroensap
 • 1/4 theelepel chilivlokken
 • 1 (groot) blaadje verse munt (fijngesneden)

Ter garnering:
 • 2 partjes sinaasappel (in vieren gesneden)
 • 1 blaadje waterkers (of andere cress soort)

HOE:
 • Snijd de voorgekookte rode bieten in plakjes met een mandoline. Gebruik je ongekookte bieten, kook de bieten dan eerst 20-30 minuten en haal de schil van de biet eraf.
 • Snijd de gerookte zalm fijn in kleine stukjes.
 • Maak een dressing van 1 eetlepel sinaasappelsap, 1 eetlepel citroensap, 1 blaadje verse munt (fijngesneden) en 1/4 theelepel chilivlokken 
 • Leg de plakjes biet als een soort 'carpaccio' op het bord. Leg stukjes zalm er bovenop en sprenkel de dressing eroverheen.
 • Snijd een sinaasappel in twee partjes en maak van elk partje vier kleinere partjes.
 • Leg zes van deze partjes op de bietencarpaccio, rondom de zalm.
 • Garneer met wat waterkers of andere cress soort!

Eet smakelijk!

Liefs,

Robin en Naomi

*Dit is een gesponsord artikel

1 opmerking: