dinsdag 24 mei 2016

Geroosterde aubergines met yoghurt en granaatappel

Geïnspireerd op de kookboeken van Yotam Ottolenghi maakte ik deze overheerlijke geroosterde aubergines met een frisse yoghurt-citroen-za'atar saus, gegarneerd met frisse granaatappelpitjes, pijnboompitten en verse basilicum. Wat een geweldige combinatie is dit!
Je kunt dit als leuk bijgerecht serveren (staat ook heel feestelijk!) maar ook als hoofdgerecht en er bijvoorbeeld couscous of plat/naan brood erbij serveren. Ik at het met een lekker stuk warm naanbrood en baba-ganoush dip.







NODIG: voor 3-4 personen:

  • 2 tenen knoflook
  • 3 aubergines
  • 170 gram griekse yoghurt
  • 2 el citroensap
  • 4 el olijfolie
  • 2 el geroosterde pijnboompitjes
  • 4 el granaatappelpitjes (100 gram)
  • 20 basilicumblaadjes
  • 2 theelepels za'atar
  • peper/zout
HOE:
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Halveer de aubergines in de lengte en snijd het vruchtvlees kruislings in.
  • Besprenkel de helften royaal met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Gebruik bijvoorbeeld een kwastje om de aubergines met olijfolie te besprenkelen.
  • Leg de aubergines op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze circa 30-40 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
  • Maak ondertussen de yoghurt saus. Pers hiervoor de 2 teentjes knoflook uit of snijd de tenen heel fijn. 
  • Meng de knoflook met de yoghurt, 2 eetlepels olijfolie en 2 el citroensap en breng op smaak met peper en zout en de 2 theelepels za'atar.
  • Roer alles goed door elkaar en proef even of de saus goed op smaak is.
  • Rooster de pijnboompitjes tot ze goudbruin zijn.
  • Haal de aubergines uit de oven wanneer ze goudbruin zijn. Verdeel de yoghurt saus over de aubergines. 
  • Garneer tot slot met granaatappelpitjes, pijnboompitjes en verse basilicum.
Eet smakelijk!

Liefs,

Naomi

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen