donderdag 26 februari 2015

Evenement: Masterclass Photography & Foodstyling Quaker

Evenement: Masterclass Photography & Foodstyling Quaker
© Ernie Enkelaar
Havermout lekker op de foto zetten, is niet de makkelijkste klus! Het is nogal een brij en om dát smakelijk op de foto te zetten, is wel een behoorlijk klusje. Van Quaker hadden we natuurlijk al die super gave box ontvangen vol met havermout en toppings en daar maakten we dit heerlijk havermoutontbijt met peer en amandel van. Eigenlijk waren we niet gekozen om deel te nemen aan de Masterclass, maar lucky as we were kregen we toch een bericht om mee te doen!


De workshop vond plaats in het Westerpark in Amsterdam, een ontzettend gave locatie. Bij binnenkomst kregen we direct een lekkere borrel, of een glaasje water en hadden we de tijd om even te kletsen met andere bloggers. Wat echt geweldig was, was het boodschappenmandje. Daarin hadden ze allemaal leuke hulpmiddeltjes gedaan voor foodstyling, maar het leukste was het schort met onze naam erop! 
Masterclass Photography

De workshop fotografie kregen we van Ernie Enkelaar, een lifestyle fotograaf. Hij fotografeert het liefst op locatie en houdt ervan om de sfeer over te brengen op beeld. Hij fotografeert onder andere interieur, portret en reizen voor verschillende soorten magazines. Benieuwd naar zijn werk? Neem dan eens een kijkje op zijn website. 

Van hem kregen we tips waar we op moeten letten bij het fotograferen aan de hand van verschillende pijlers. Het is altijd belangrijk om het doel van fotografie in je achterhoofd te houden. Wat wil je vastleggen? Welke sfeer wil je overbrengen? Je wilt een gerecht natuurlijk smaakvol over laten komen. Zou ik daar een hapje van willen nemen? Wat wil je mensen laten zien? En hoe leg je de focus op je gerecht? Er zijn dan een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. 


 1. Scherpte en licht. Wat is de temperatuur van de foto (de kleur van het licht)? Warm licht is daglicht en koud licht is licht afkomstig van lampen. 
 2. Gebruik een statief
 3. Sluitertijd: Stel deze goed in voor scherpe foto's. Mocht je gebruik maken van een Iphone, daar heb je een handige app voor het instellen van je sluitertijd.
 4. Diafragma ofwel scherpte. Voor foodphotography gebruik je een diafragma tussen de 5.6 en 6.3.
 5. ISO de gevoeligheid van de sensor
 6. Beeldkwaliteit: JPEG aanhouden. RAW zijn echte negatieven, waarmee je nog alles kunt aanpassen, maar JPEG is prima voor de niet-professionals.
 7. Pixels: 300 DPI (2480 - 3508) aanhouden. Dit is drukwerkkwaliteit.

Foodstyling Quaker
Klaartje Lindhout gaf ons de workshop Foodstyling. Al sinds 2000 is ze chefkok, maar na jarenlange ervaring in de professionele keukens verbreidt zij haar horizon als foodstylist en auteur van kookboeken.  Naast editorials in Elle werkt ze ook een aan commerciële campagnes en verpakkingen. Benieuwd naar haar werk? Neem dan eens een kijkje op haar website 

Na de presentatie gingen we aan de slag. Snel haasten we ons naar de kast waar geweldige dingen in stonden: leuke schoteltjes, bestek, kaarsenhouders, servetten en nog veel meer! We keken onze ogen uit en we konden eigenlijk niet kiezen wat we wilden gebruiken. Met ons boodschappenmandje vol geladen, liepen we naar de keuken om ons ontbijt voor te bereiden. We kozen ervoor om hetzelfde ontbijtje te maken: met peer en amandelen. Joh, en er komt veel meer bij kijken dan je denkt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de havermout niet te gaar kookt, maar dat hij z’n structuur behoudt. En nee, gooi vooral nog geen kaneel eroverheen, maar pas op het laatste moment zodat het niet versmelt met je havermout. En ja ook de peer leg je pas het laatste moment op je creatie voor een extra crispy effect. En vergeet ook niet een paar druppel ahornsiroop of honing voor een heerlijk smeuïge finishing touch. Ja, al met al waren we misschien wel drie kwartier bezig voor ons pareltje eindelijk op de foto kon. En toen waren we nog niet klaar, want dan komt nog de styling van het beeld voor de foto aan bod. Want wat leg je allemaal naast je bord neer? Veel, weinig, links, rechts, onder, boven? Allemaal dingen waar je rekening mee moet houden bij fotograferen van eten. Je wilt natuurlijk ook niet dat alle aandacht naar de prulariaatjes rondom je gerecht gaan. Je wilt dat alle aandacht ligt op jouw overheerlijke creatie. Het is echt moeilijker dan je denkt hoor, we begonnen met een tulp, peren, kaneelstokjes en amandelen. Maar we eindigden zonder de tulp en zelf een keer alleen met de peer. O en je kunt het beste elke keer een of twee dingen bijvoegen of weghalen en bekijk het beeld door je lens voor het beste overzicht. Allemaal super handige tips die we in het vervolg gaan toepassen!


Wauw, wat hebben wij veel geleerd. We denken nu meer out of the box dan eerst. We willen PR stunt, Quaker, Ernie en Klaartje hartelijk bedanken voor de ontzettend leuke en leerzame avond! Ben jij benieuwd geworden naar onze avond met Quaker, hieronder staat een leuke impressie van de avond!


Evenement: Masterclass Photography & Foodstyling Quaker
De Masterclass werd gegeven op het Westergas terrein
Evenement: Masterclass Photography & Foodstyling Quaker
Boodschappenmandje vol leuke spulletjes. Zelfs een schort met onze naam erop!
Evenement: Masterclass Photography & Foodstyling Quaker
Onze foto op canvas afgedrukt!

Evenement: Masterclass Photography & Foodstyling Quaker
Aantekeningen maken!

Evenement: Masterclass Photography & Foodstyling Quaker
In actie! 

Evenement: Masterclass Photography & Foodstyling Quaker
Lekker rommelen!

Evenement: Masterclass Photography & Foodstyling Quaker
Het resultaat! Wij zijn blij! © Ernie Enkelaar

Evenement: Masterclass Photography & Foodstyling Quaker
Andere bloggers in actie!

2 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Hoi, ja het was echt ontzettend leuk en leerzaam! Super leuke blog heb jij trouwens! :-)

   Verwijderen