vrijdag 7 maart 2014

Gezond tussendoortje: Spannende spelt-bananentaart met cranberries

Visite op bezoek en toch een gezonde lekkernij serveren? Dat kan met deze bananentaart van speltmeel en cranberries. Het is eigenlijk toevallig dat we deze 'taart' hadden gemaakt, het moest namelijk een bananenbrood worden, maar in een ronde taartvorm is dit het resultaat!

Cranberries zijn hartstikke gezond ! Er zitten allerlei vitaminen (C, E, B en K) en mineralen (waaronder mangaan, koper, ijzer en calcium) in. Ze bevatten veel antioxidanten met onstekingsremmende werking en (kan) bepaalde kankersoorten een halt toeroepen. Doordat er ook de fytonutriënten proanthocyadinen inzit, zijn cranberries ook genezend voor bacteriën in de blaas en urinebuis! Daarnaast zijn ze ook goed voor hart- en bloedvaten. Tenslotte zijn cranberries een boost voor je imuunsysteem, zo kun je er minder snel verkouden van worden en krijg je minder snel griep. Verse cranberries zijn wel gezonder, maar in Nederland is daar maar moeilijk aan te komen. Wij gebruiken daarom gedroogde cranberries.


NODIG
- 3 rijpe bananen
- 50 gram gewelde ontpitte dadels
- 3 (biologische) eieren
- 100 gram speltmeel of amandelmeel
- 1,5 theelepel bakpoeder
- 100 gram cranberries 
- Snufje zout


HOE
- Verwarm de oven op 175 graden en laat de dadels wellen in wat warm water;
- Meng de rijpe bananen samen met de dadels in een keukenmachine of staafmixer tot een glad mengsel;
- Klop in een kom de eieren luchtig en voeg wat zout toe en giet dit bij de bananenpuree;
- Voeg het spelt- of amandel meel toe en roer het beslag goed door. Voeg ook de bakpoeder toe en meng het tot een glad beslag. Roer tenslotte de cranberries door het beslag;
- Giet het beslag in de ronde cakevorm en de taart in ongeveer 45 minuten af in de oven. Als de bovenkant te donker wordt, kun je het afdekken met aluminiumfolie of bakpapier. Check of je taart gaar is door met een satéprikker in de taart te prikken. Schoon = klaar!
- Laat je bananentaart afkoelen op een rooster en serveer met wat losse cranberries!

Deze spelt-bananentaart is heerlijk als tussendoortje met een lekkere kop groene thee!

Liefs,

Robin

Bron cranberries
Bron bananenbrood

Geen opmerkingen:

Een reactie posten