woensdag 27 juli 2016

Travel: De leukste (food) hotspots op Samos

Het is alweer een paar maanden geleden dat ik samen met mijn vriend een heerlijke vakantie heb beleefd op Samos. We kunnen wel zeggen dat we écht verliefd zijn geworden op dit groenste eiland van Griekenland. Samos is een weelderig begroeid eiland en ligt in het oosten van de Egeïsche zee. Het is een waterrijk eiland vol met olijvenbomen, druivengaarden en dennenbomen. Eerlijk gezegd hebben wij nog nooit in ons leven zo'n mooi groen eiland gezien! Naast de prachtige groenrijke natuur heeft Samos nog veel meer te bieden. Het eiland heeft mooie zand- en kiezelstranden, hele schattige traditionele (berg)dorpen, een rijke geschiedenis en cultuur en prachtige opgravingen, schitterende heuvels en bergen, fascinerende grotten, groene valleien, lieve inwoners en niet te vergeten: heerlijk eten! In deze blog deel ik met jullie mijn tips en food hotspots om een vakantie op Samos onvergetelijk te maken!


Voordat ik mijn beste foodhotspots met je deel wil ik eerst nog wat algemene tips geven, zodat je precies weet wat je kunt gaan doen op dit eiland!

1. Huur een scooter

Wil je het eiland op een leuke manier verkennen, huur dan zeker een scooter (of een auto). Wij hebben de hele week een scooter tot onze beschikking gehad, en zonder dit hadden we vrij weinig gezien van het eiland. Het is helemaal niet zo heel duur (10 euro per dag) en je kunt op veel mooie plekken komen waar je anders niet kunt komen. Er rijden weinig bussen, en lopend kom je ook niet erg ver! Zeker doen dus!

2. Bezoek de mooiste stadjes/dorpjes van het eiland

Pythagorion
Wij verbleven in het gezellige havenplaatsje Pythagorion, de geboorteplaats van de wiskundige filosoof Pythagorus. In deze plaats vind je ook een 19e eeuwse burcht, de Logothetis, met resten van oude vestigingsmuren. Mooi om daar even een kijkje te nemen. In de haven van Pythagorion (de oudste haven van de Middellandse Zee) kun je ook verschillende excursies boeken (bijv. naar Samiopoula of naar Turkije).

Kokkari
Kokkari is een toeristisch romantisch plaatsje 10 km ten noordwesten van Samos stad. Het oude centrum van dit bergdorp bevindt zich in een beschutte baai. De omgeving is mooi, veel groen, en de grootste kerk van het eiland bevindt zich hier. Ook zijn er leuke restaurantjes te vinden langs de boulevard en heb je hier een paar leuke stranden.

Strand van Kokkari

Monolates
Dit is een schilderachtig bergdorpje en staat bekend als kunstenaarsdorp. De straatjes zijn smal en je ziet hier allemaal kunstateliers. Dit dorpje is bereikbaar via een kronkelige weg vanaf Agios Konstandinos via het Vallei der Nachtegalen: dit is echt een schitterende route met groene bossen en een prachtig uitzicht. Wij hebben hier gewandeld door dit prachtige dorp en genoten van de traditionele restaurantjes en kunstateliers.

Vourliotes
Het dorp Vourliotes is met zijn 500 inwoners waarschijnlijk het meest schilderachtige bergdorpje en sowieso een van de mooiste dorpjes op het eiland Samos. Olijfbomen, wijngaarden, smalle straatjes en traditionele huizen. Het beste is om je auto/scooter een stuk voordat je het dorp inrijdt te parkeren, omdat de straten heel smal zijn en je deze alleen te voet kunt bereiken. Het het midden van het dorp is er een mooi plein met restaurants en zijn er mooie kerkjes, veel kleurrijke huizen en leuke smalle straatjes met bloemen. Er gaan ook mooie wandelpaden naar Kokkari, naar Kambos en naar Manolates.

Huisjes in Vourliotes


Ireon
Deze rustige toersistenplaats ligt ten westen van Pythagorion. Hier bevind zicht de meest belangrijke archeologische opgraving: het Ireon. Dit is een kustdorp met een rijke geschiedenis: godin Hera zou hier geboren zijn. Je kunt hier aan het vissershaventje gezellig eten.

Koumaradei
Dit is een leuk bergdorpje, 13 km ten westen van Pythagorion op ongeveer 300 meter hoogte. Het was vroeger een rijk dorp, dit kun je terug zien aan de mooie herenhuizen. Het dorpje heeft een aantal mooie kerken en ten zuiden van het plaatsje ligt het klooster Moni Megalis Panagias. Dit is een klooster uit de middeleeuwen, gewijd aan de Heilige Maagd Maria en bevat mooie fresco's. Leuk om daar even een kijkje te nemen!

Mili
In dit leuke kleine dorpje lijkt de tijd stil te staan. Het dorp (op 8 km afstand van Pythagorion) ligt in een groene vallei met voornamelijk sinaasappel- en olijfbomen. In Mili zijn twee kerken: een klein, schilderachtig kerkje bovenin het dorp en een hele grote aan het gezellige dorpsplein. In deze plaats hebben wij iets heel bijzonders meegemaakt. Een oud Grieks vrouwtje begon in de kerk tegen ons te praten en nodigde ons uit bij haar thuis. We zaten dus met handen en voeten tegen elkaar te praten (zij sprak alleen Grieks) en kregen thee, koekjes en verse sinaasappels van de sinaasappelbomen. Het was echt zo leuk!!

Met het Griekse vrouwtje!

Food hotspots 

In Griekenland kun je natuurlijk heerlijk Grieks eten, dit hebben wij dan ook volop gedaan. We hebben een aantal leuke foodhotspots ontdekt die ik maar al te graag met jullie wil delen! Omdat we bij één hotspot heel vaak gegeten hebben is de lijst niet heel groot geworden.

1. Restaurant Irodion Garden

Wauw wauw wauw!  Werkelijk waar alles in dit restaurant is van top-kwaliteit. Je vind hier heerlijke authentieke Griekse gerechten voor zeer schappelijke prijzen. Irodion Garden bevindt zich in het plaatsje Pythagorion. De meeste restaurants vind je aan de haven, maar dit restaurant moet je echt even zoeken. In een klein straatje achter de haven vind je dit restaurant met een prachtige binnentuin, vol met citroenbomen, planten, bloemen en de heerlijke geur van vers eten. De eigenaar van dit restaurant is Grieks, maar getrouwd met een Nederlandse en spreekt daarom ook een beetje Nederlands. Iedereen in de bediening is enorm vriendelijk en het eten is écht geweldig. We hebben hier dan ook vier avonden gegeten omdat het zo enorm goed was. De aubergine saganiki, de zuccini keftedes, het feta-bladerdeeg-honing voorgerecht, allemaal even lekker!
Tip: laat je verrassen en kies voor een plateau met allemaal Griekse specialiteiten die je met z'n 2'en kunt delen (ben even vergeten hoe dit heette), maar dit was zoooo lekker!

Dit was de hemel!


2. Nektarios

In het plaatsje Ireo (hierboven beschreven) bevindt zich aan het water een heel gezellig restaurantje. Wij zaten hier aan het einde van de middag, terwijl de zon nog half scheen en je zit daar zo leuk! We namen verschillende Griekse hapjes, o.a de kalogria: aubergine met kaas en tomaat, de chick pea balls en stuffed peppers en elk hapje smaakte heerlijk! Een leuk tentje om zeker eens heen te gaan.


De gevulde paprika's

3. Meltemi

In het plaatsje Kokkari bevindt zich het traditioneel Griekse familie-restaurant Meltemi waar de kleuren blauw en wit de boventoon voeren. Restaurant Meltemi is gespecialiseerd in het bereiden van verse vis. De vis wordt iedere morgen geleverd door een plaatselijke visser. Daarnaast vind je op de kaart veel andere Griekse specialiteiten en ook heerlijke vleesgerechten, zoals de befaamde Griekse gyros. Wij hebben hier heerlijk vis gegeten. Wat ik alleen niet wist, was dat ik een hele vis kreeg, met ogen en graten erbij en dat dit niet helemaal mijn ding was. Maar de smaak van de vis was overheerlijk! Houd je van verse vis dan moet je hier echt heen!

Dit waren mijn tips voor dit mooie Griekse eiland! Heb jij nog andere leuke tips, dan hoor ik het graag, want ik kom zeker nog eens terug.

Een prachtig Grieks kerkje

Liefs,

Naomi

1 opmerking:

  1. Mijn ouder zitten op dit moment in Samos en ik was al jaloers maar nu helemaal als ik dit lees haha. Ik ga ze zeker wat tips van jouw doorsturen en vooral het restaurant. Zelf ben ik pas een weekendje weg geweest in Breda maar dat is een heel verschil natuurlijk. Maar heb me prima vermaakt daar!

    BeantwoordenVerwijderen