dinsdag 22 november 2016

Wat eten we vandaag: Groentenovenschotel met feta

Deze vegetarische ovenschotel, geïnspireerd op een recept uit de Delicious is in een handomdraai gemaakt en ook nog eens heel gezond aangezien er alleen maar verse groenten in zitten zoals courgette, tomaten en paprika.

Tomaten gebruikt ieder mens wel regelmatig. En de meeste mensen weten wel dat het gezond is maar niet wát er dan zo gezond aan is.


Enkele feitjes over de tomaat:

  • Verschillende studies hebben aangetoond dat het eten van tomaten het risico op het krijgen van bepaalde soorten kanker behoorlijk kan verminderen. Vooral long-, maag- en prostaatkanker. Dit komt door het carotenoïde lycopeen dat tomaten hun typische rode kleur geeft.
  • Tomaten bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals niacine, foliumzuur en vitamine B6. Al deze stoffen worden gelinkt aan het voorkomen van hart- en vaatziektes.
  • De tomaat is de nummer 1 als het gaat om de strijd tegen schadelijke zonnestralen. Het lycopeen helpt het lichaam namelijk vrije radicalen uit de weg te ruimen, die vrijkomen door UV-straling van de zon.


NODIG: (voor 3 personen)
- 1 courgette
- 1 zoete puntpaprika
- 3 tomaten
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 600 gram gepelde tomaten
- 300 gram feta
- 30 gram verse peterselie
- 30 gram amandelschaafsel
- 1 eetlepel oregano
- Kokosolie/olijfolie, peper, zout, ovenschaal

HOE:

  • Pel de teentjes knoflook en snij ze fijn. Snijd de uien en de courgette in stukjes. Verhit wat olie in een grote pan of wok en fruit de ui samen met de knoflook en de courgettes. Bak de courgette totdat ze rondom bruin zijn. Snijd ondertussen de paprika en de tomaten in kleine stukjes en voeg deze vervolgens toe aan de courgette, ui en knoflook. Laat het 5 min bakken.
  • Hak de peterselie fijn en voeg deze toe aan het mengsel samen met de gepelde tomaten (druk deze plat). Voeg de oregano toe en laat alles zo'n 15 min op laag vuur pruttelen. Breng ook op smaak met peper en zout.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie.
  • Snijd de feta in ongeveer 8 dunne plakken. Schep het groenten-tomaat mengsel in de ingevette ovenschaal en leg de feta plakken over het mengsel heen.
  • Druppel een beetje olijfolie over de feta en bestrooi de gehele ovenschaal met amandelschaafsel.
  • Bak de schotel in ongeveer 25 min in de oven totdat de feta begint te kleuren. Haal de schaal uit de oven en bestrooi eventueel nog wat verse peterselie erover!


Eet smakelijk en een fijne avond!

Liefs,

Naomi

Bron tomaten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten