zaterdag 6 augustus 2016

Italiaans in Amsterdam: Trattoria Al Ninèn

Pasta's, pizza, lasagne's, gelato en tiramisu. Van Italiaans eten kunnen wij geen genoeg krijgen. Het land, de mensen, de cultuur. Wij wanen ons maar al te graag in het Italiaanse leven. Gelukkig vind je ook zulke bruisende Italiaanse plekken in Nederland en wij nemen je mee. Midden in het hartje van de Jordaan bevindt zich Trattoria Al Ninèn. Op het eerste gezicht van de buitenkant niet erg opvallend, maar het ziet er mooi uit van binnen. De Italiaanse traditie leeft voort in Al Ninèn. Het interieur is geïnspireerd op authentieke delicatessezaken. Donkere kasten vol heerlijke wijnen langs de kanten, een toonbank vol met Italiaanse delicatessen uit Bologna, tafels gemaakt van oude tonnen en vrolijke Italiaanse muziek uit de speakers.  Leuk met de lichtkoepels in en de open keuken. Welkom in Bologna!
De buik van Italie

De Italiaanse streek Bologna wordt ook wel de 'Buik van Italië'  genoemd. De producten en ingrediënten komen uit de berggebieden van Emiliana, waar nog wordt geproduceerd volgens de tradities en cultuur van de streek. Hier zijn de lucht, het land en het water nog onaangetast waardoor de producten hun originele smaak behouden. In Al Ninèn vind je zelfgemaakte tagliatelle, tortellini, lasagna's en heerlijke hammen, kazen en dolci.

Tigella

Uniek aan Al Ninèn zijn de tigella. Dit zijn kleine, op een pita lijkende, broodjes die worden gebakken volgens traditioneel recept uit de stad Modena. De tigella is een eenvoudig broodje en dankt haar naam aan de manier waarop ze bereid is. Tigelle is afgeleid van het Latijnse 'tegere' : de twee hete, stenen schijven  waar de broodjes tussen worden verwarmd. De tigella wordt belegd met met zowel hartig als zoet beleg. We lieten ons verassen en al snel kwamen er tigella's met o.a. Mortadella, Pesto Modenese & Parmezaan.


Een overvloed aan pasta

Het is onmogelijk om de keuze te maken uit de geweldige pasta's, maar gelukkig was het mogelijk om van verschillende soorten pasta een kleine portie te proberen. We besloten ons te laten verassen door de chefkok en al snel kwamen de borden op tafel. Zo genoten we van twee verschillende soorten lasagna's.  Lasagna Bolognese: eierpasta met Bolognese Saus, Bechamel en Parmezaan en de Lasagna Funghi : eierpasta met Paddestoelen, Bechamel en Parmezaan.  Ook kregen we rosetta: pasta Roosjes met Prosciutto Cotto, Bechamel en Parmezaan. Beide hadden we dit nog nooit gegeten, maar het is echt een aanrader voor als je bij Al Ninèn bent. De tagliatelle met bolognese was echt verrukkelijk. De bolognesesaus, een saus van tomaat en gehakt, is de lekkerste die we in tijden gegeten hadden. Tortellini kennen we wel,  handgemaakte pasta gevuld met vlees en parmezaan met romige Parmezaan saus. Super lekker, maar ken je ook het grote neefje Tortelloni? Deze deegkussentjes zijn een slag groter dan tortellini en waren gevuld met spinazie en ricotta en getopt met een romige Parmezaan saus met balsamico crème. Al snel zaten we propvol, maar het liefst wilde de chefkok alles laten proeven.


Na voorzichtig kenbaar te hebben gemaakt dat we aardig vol zaten (lees: propvol), moesten we echt een kopje koffie proberen. Het zou de lekkerste koffie ooit zijn en ondanks dat we beide geen koffiedrinkers zijn, besloten we om ons toch maar te wagen aan een espresso. Ook geen tussenweg, maar meteen de real deal: espresso! Voorzichtig namen we een slokje en toegegeven: het was best lekker. Sterk, maar lekker!  Wat wel grappig was was dat de chefkok een foto van ons maakte terwijl wij onze eerste espresso op 26-jarige leeftijd dronken. Dat deed ons denken aan Rome waar we een keer voor de Engelenburcht zaten en er een ambulance stopte en er prompt twee broeders uit de ambulance sprongen, naast ons kwamen zitten en een derde snel een foto van ons maakte, weer in de ambulance sprongen en met gierende banden wegreden... en dit alles zonder een woord met ons te wisselen! Dat terzijde, want we wanen ons nu in Bologna.

Bolognese keuken

De bediening was ontzettend aardig en gastvrij en wilden graag meer vertellen over Al Ninèn en Bologna. Zo kwamen we aan de praat met de chefkok die afkomstig is uit Bologna. Hij vertelde ons over de Bolognese keuken: daar waar de lasagne is ontstaan. Vanuit dat gebied wordt lasagne getransporteerd naar andere delen van Italië. Hij kon niet vaak genoeg bedrukken dat daar echt de lekkerste pasta's vandaan komen en dat hebben wij ook wel geproefd. De pasta is écht vers bij Al Ninèn.

We hadden de espresso nog maar nauwelijks achter onze kiezen, maar vanuit de keuken werd alweer het woord: "DESSERT!!!!!" geschreeuwd. Ik geloof niet dat we een keuze hadden en we kozen beide voor de panna cotta met bosbessen. Een goede keuze want het was echt super lekker!


Ons oordeel

Bij Al Ninèn hebben we kennis gemaakt met de meest heerlijke producten uit Bologna. Hier werken gepassioneerde mensen met een liefde voor de Bolognese keuken. Alles wat we geproefd hebben was heerlijk. Van de tigella met witte pesto (nooit gegeten, maar echt een aanrader), tot de espresso, de verschillende soorten pasta en als kers op de taart: de panna cotta. Op het eerste gezicht valt Trattoria Al Ninen niet op. Geen schreeuwerige borden of een opvallende entree, maar stap alsjeblieft eens naar binnen (pas wel op je hoofd: laag afdakje!) en geniet van al het lekkers uit Bologna. Het lieve personeel zal je met hartenlust te woord staan. Neem je bestelling mee naar buiten en eet het ergens aan een gracht in de Jordaan op. Amsterdam en Italië: the best of both worlds!Liefs,

Robin

1 opmerking:

  1. Dol op Italië! Toevallig heb ik vandaag een recept voor Italiaanse bruschette gepost. Heerlijk voor een zomers gevoel met een Italiaans tintje. Met dit artikel kom ik nog meer in de stemming voor een tripje naar Italië!
    https://dekookfabriek.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen