NODIG (voor 1 burger):
BURGER:
- 50 gram wortel
- 1 teen knoflook
- een halve rode ui
- 40 gram kikkererwten (uit blik of gekookt)
- 1/2 el tahini (sesampasta)
- 10 gram sesamzaad
- 10 gram havermout- sap van 1/3 limoen
- rasp van 1/3 limoen
- 1/2 tl gemalen komijn
- 1/2 tl gedroogde chilipoeder
- versgemalen peper en zeezout
- meergranenbol
SAUS:
- 25 gram magere kwark
- sap van 1/3 limoen
TOPPINGS (naar keuze):
- Tomaat
- Komkommer
- Salade zoals rucola/veldsla
- Plakken oude kaas
GROENTESPIEZEN:
- 15 gram rode ui
- 50 gram wortel
- 40 gram paprika
- 1 el olijfolie
- verse rozemarijn
ZOETE AARDAPPELFRIET:
- 150 gram zoete aardappel
- 1 el olijfolie
- 1 el paprikapoeder
HOE:
Vegaburgers:
Spoel de wortels af en rasp ze fijn. Snijd de knoflook en ui fijn. Laat de kikkererwten uitlekken en pureer ze met de staafmixer of keukenmachine, maar houd nog wel wat structuur. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan bruin. Meng de geraspte wortels, kikkererwten, ui, knoflook, sesamzaadjes en sesampasta door elkaar. Voeg de komijn, chilipeper, limoensap (bewaar de andere helft voor door de kwark) toe en roer goed door elkaar. Doe de havermout erbij. Breng op smaak met peper en zout en laat 10 minuten staan. Vorm mooie burgers van het wortelmengsel. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de wortelburgers in een paar minuten aan beide kanten bruin. Leg ze nog 10 minuten in de oven. Maak ondertussen de limoenkwark door de rest van het limoensap te mengen met de kwark. Breng op smaak met peper en zout. Besmeer het broodje met de limoenkwark, beleg met sla, komkommer & tomaat en leg de wortelburgers erop.
Vegaburgers:
Spoel de wortels af en rasp ze fijn. Snijd de knoflook en ui fijn. Laat de kikkererwten uitlekken en pureer ze met de staafmixer of keukenmachine, maar houd nog wel wat structuur. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan bruin. Meng de geraspte wortels, kikkererwten, ui, knoflook, sesamzaadjes en sesampasta door elkaar. Voeg de komijn, chilipeper, limoensap (bewaar de andere helft voor door de kwark) toe en roer goed door elkaar. Doe de havermout erbij. Breng op smaak met peper en zout en laat 10 minuten staan. Vorm mooie burgers van het wortelmengsel. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de wortelburgers in een paar minuten aan beide kanten bruin. Leg ze nog 10 minuten in de oven. Maak ondertussen de limoenkwark door de rest van het limoensap te mengen met de kwark. Breng op smaak met peper en zout. Besmeer het broodje met de limoenkwark, beleg met sla, komkommer & tomaat en leg de wortelburgers erop.
Groentespiezen:
Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de ui, wortel en paprika in stukken (kies zelf hoe groot je de stukken wilt hebben). Zorg dat je er een gaatje in maakt zodat ze door het steeltje van de verse rozemarijn geprikt kunnen worden. Maak ongeveer drie groentespiezen, met drie takjes rozemarijn. Doe de groenten in een ovenplaat in de oven voor ongeveer 30 minuten.
Zoete aardappelfriet:
Verwarm de oven voor op 180°C. Was de zoete aardappels en snijd eventuele donkere stukjes eruit. Je hoeft ze niet te schillen. Snijd de aardappels in lange repen en week ze 30 minuten in koud water. Zo verwijder je het zetmeel en worden je frieten knapperiger. Spoel de frieten een paar keer om en droog af met een theedoek. Bestrooi olijfolie, paprikapoeder, zout en peper over de frieten. Leg de frieten verspreid op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de plaat 45 minuten in de oven. Hussel halverwege de frietjes zodat alle kanten goed gebakken worden
Geniet van deze heerlijke maaltijd!
Liefs,
Naomi
Geen opmerkingen:
Een reactie posten